Ze života zvířat a ze života odborů

10. 6. 2011 / Miloslav Štěrba

čas čtení 1 minuta

Podle novelizovaného Občanského zákoníku se zvířatům změní statut. V budoucnu už nebudou "věcmi" poměřovanými hodnotou. Jenže do jaké kategorie je budou řadit české soudy, až dojde na krájení chleba? Jakou budou mít hodnotu? Stanou se ekvivalentem člověka? Bude možné ohrozit život spoluobčana, když si zachránce umane rozhodovat dle svých subjektivních představ o stupni ohrožení zvířete? Jistě, nebude problém rozbít sklo auta, pokud v něm bude opuštěný pejsek. Jenže který soud rozhodne, že zvíře bylo ohroženo na životě, pokud by nedošlo k zásahu -- a třeba značnému -- a poškození soukromého majetku?

Co však Občanský zákoník neobsahuje je daleko znepokojivější. Píše o tom regionální tisk, vysílá regionální ČT 24. Cituji: "Několik dní po založení odborů dostali zaměstnanci výpověď". Událost nikterak mimořádná, bohužel. Zaměstnancům hodonínské firmy Mart je třeba připomenout, že nežijí v době svého velkého rodáka -- T.G.Masaryka -- který vždy zdůrazňoval mravní rozměr pravdy. Jinak by sotva mohli poslouchat bez patřičné odezvy: "Pokud nepodepíšete, půjdeme do šatny, otevřeme vám skříňku, do skříňky něco vložíme a svědci zase potvrdí, že jsme vám tam něco našli, že jste něco odcizila". (ČT Brno)

Jak jsme mohli číst, "bývalí zaměstnanci firmy trestní oznámení podávat nebudou. Nechtějí si prý přidělávat další problémy navíc". Dobře vědí, že česká justice je opravdu spíše pro "kočku". I proto jsem v titulku nejdříve uvedl pořadí ohrožených druhů dle priorit současné vládní reprezentace.

0
Vytisknout
8591

Diskuse

Obsah vydání | 10. 6. 2011