Islamofobní kachna

8. 6. 2011 / Lukáš Lhoťan

čas čtení 2 minuty

Před pár dny proběhla médii senzační zpráva o tom, že několik ukrajinských mladých muslimů mělo ukamenovat mladou muslimku za účast v soutěži krásy. Osobně jsem se tomu moc nedivil, idioty a fanatiky nalezneme všude, tedy i mezi muslimy - jak se ale ukazuje s odstupem času, byla cela zpráva podvodem.

Podle informací vyšetřujících orgánů ukrajinského státu byla vražda mladé ukrajinské muslimky motivována běžnými kriminálními motivy bez náboženského podtextu. Nešlo o žádné ukamenování, vraždu podle výkladu šaria (islámského práva) nebo něco podobného", řekla Olha Kondrašova z ukrajinského ministerstva vnitra. Podle policejních vyšetřovatelů byla oběť nejspíše uškrcena a udeřena do hlavy tupým předmětem (nejspíše kamenem).

Jak tedy došlo k proměně kriminálního zločinu ve zločin s náboženským podtextem? Někteří Ukrajinci obviňuji z falšování zprávy a vytvoření jejího náboženského rozměru ruská média (například Ukra.news) s cílem vyvolat napětí mezi ukrajinskými menšinami, jiní mají podezření, že cílem bylo vyvolat nenávist vůči krymským Tatarům, neboť oběť i vrah jsou z tohoto etnika (vrah je původně ruské národnosti a byl adoptovaný tatarskou rodinou).

Původní zprávy se držely faktů, ale poté ruskojazyčné stránky (například Novoross.info a Rusnovosti.ru) začaly šířit informace, že vrah byl stoupenec radikálního wahabistického hnutí a vražda byla spáchána ukamenováním údajně z motivu porušení práva šaria.

S těmito informacemi přišel za medii Jurij Perešnikov z mládežnické organizace krymských kozáků Zvezda. Kozáci jsou hlavními nepřáteli krymských Tatarů a muslimů na Ukrajině a Perešnikov zveřejnil své tvrzení bez jakýchkoliv důkazů. Jeho nepodložené obvinění a tvrzení začaly okamžitě šířit ruskojazyčné a protimuslimské stránky.

Cely příběh poté z ruských zdrojů převzaly světové agentury, včetně českých, a šířily jej dále. Ukrajinští muslimové jsou pobouření celou kauzou a požadují prošetření a potrestáni viníků podvodu. Rádio RFE/RL informovalo, že doposud nebyl islamismus mezi krymskými Tatary a muslimy problémem, ale podpora islamofobie pomoci podobných podvodných zpráv může vést k vzestupu islamistů a uzavírání místních muslimských komunit do sebe.

Otázkou je, jestli česká media také zveřejní tak rozsáhle informace o tom, že původní zpráva je založena na lži - nebo budou mlčet?

Podrobnosti na webu Američané proti islamofobii: ZDE

0
Vytisknout
10378

Diskuse

Obsah vydání | 10. 6. 2011