Zahrávat si s bankrotem

7. 6. 2011

čas čtení 4 minuty

Probíhající loutkohra v Kongresu --- kde Republikáni sponzorují legislativní návrh na zvýšení stropu národního dluhu jen proto, že si ho přejí zamítnout --- by byla legrační, jen kdyby neriskovali ekonomickou katastrofu. Bohužel nežertují, a tak tlačí zemi stále blíž k potenciálně zničujícímu bankrotu, napsal pro Truthdig Joe Conason.

Pokud rozhodující boj o dluh a výdaje mezi většinou ve Sněmovně reprezentantů a Bílým domem nebude rozhodnut před prvním srpnovým týdnem, federální vláda už nebude s to posílat poukázky na sociální dávky, provozovat nemocnice pro veterány, platit zdravotní péči nebo systém národních parků, abychom zmínili jen pár významných položek. Statisíce federálních zaměstnanců nastoupí na neplacenou dovolenou a miliony seniorů přestanou utrácet, čímž zasáhnou ekonomiku, která se už nyní zdá zabržděná.

Avšak důsledky této bezprecedentní situace by vyvolaly ohlas po celém světě, jak už varovali takřka všichni experti --- od významného obchodníka s dluhopisy Mohameda el-Riana až po bývalého šéfa Fedu Alana Greenspana.

Protože americký dolar i vládní dluhopisy jsou pro světový obchod a investování tak důležité, bakrot USA kvůli zadlužení by uvrhl globální ekonomiku do recese horší než ta, z níž se pomalu dostáváme. Titíž experti varovali před požadavkem Republikánů, aby předtím, než projde zvýšení stropu pro vládní dluh, byly prosazeny další rozpočtové škrty.

Jistě, Greenspan je vyhlídkou na bankrot, ať už teď či v budoucnosti, natolik znepokojen, že se přimlouval za zvýšení daní na stejnou úroveň, jaké dosahovaly před daňovými škrty George W. Bushe. Kongres musí schválit vyšší strop zadlužení, řekl konzervativní fiskální guru --- nebo riskovat katastrofu, jestliže Spojené státy nedostojí svým závazkům. Hra s ohněm, která vedla k nynější bezvýchodné situaci ve Washingtonu, řekl Greenspan CNBC, představuje "pro tuto zemi mimořádně nebezpečný problém".

Proč je pro Republikány a jejich příznivce z Tea Party tak riskantní prosazovat bankrot? Ratingová firma Moody's následující podobné týden staré varování Standard & Poor's hrozí snížením hodnocení vládních dluhopisů, pokud během měsíce nedojde k dohodě. Taková historická událost by byla mnohem horší než jen nepříjemná --- a analytici Moody's se nyní domnívají, že pravděpodobnost bakrotu se zvětšila...

Politická polarizace kvůli dluhovému stropu "zvýšila pravděpodobnost krátkodobého bankrotu"... Moody's nevěří, že by dokonce i Republikáni dovolili, aby se bankrot rozvinul. Avšak nechutné ozvěny byť i jen krátkodobého bankrotu by trvaly mnohem déle a výrazně by zvedly úroky, srazily ceny akcií, znehodnotily dolar a zasadily další ránu americké prestiži a moci.

Většina ekonomů je také přesvědčena, že trvání Republikánů na škrtech ve výdajích v době zpomalujícího oživení je jednoduše špatné, protože povede k redukci poptávky a počtu pracovních míst. Lídři strany v Kongresu musejí teprve vysvětlit, jak chtějí podpořit ekonomiku tím, že vyškrtnou ještě víc lidí z federálních a kontraktorských výplatních listin, což také dále poškodí trh s nemovitostmi.

Uvědomte si, že jsou to tíž géniové, kteří před dvěma lety oponovali sanaci automobilek --- která, jak se nyní ukazuje, nejen zachránila statisíce a možná miliony pracovních míst, ale také s velmi nízkými náklady. Zdá se jakoby snad věřili, že Evropa a Čína budou vyrábět automobily, zatímco my necháme svůj automobilový průmysl odumřít.

I když omezení výdajů a dluhu zní působivě, je třeba to provést velmi opatrně. Tvrzení Republikánů, že nadcházející bankrot nezpůsobí žádnou škodu, zní každému, kdo skutečně chápe, jak trhy fungují, absurdně.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
12240

Diskuse

Obsah vydání | 8. 6. 2011