Současná česká korupční vláda nemá mandát pro žádné reformy

6. 6. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Když se řekne, že reformy odmítá 80% obyvatel (formulace "80% Čechů", použitá v nacionalisticky a proklausovsky orientovaných Lidových novinách, je nechutná, neboť právoplatnými občany, voliči a daňovými poplatníky v tomto státě jsou i Slováci, Romové, Poláci, Vietnamci, Němci, a onen průzkum veřejného mínění jistě nebyl dělán na základě národnostního klíče...), mohlo by to znamenat, že vláda dělá prostě nepopulární, ale potřebná, opatření.

Mělo by se však říci, že případ Nečasovy vlády není případ zodpovědné, nepopulární politiky, nýbrž případ vlády, rozpadající se v korupčních skandálech, vzájemných třenicích, vlády vnořené do půjčkové demokracie, vlády, které nelze věřit nos mezi očima. Taková vláda nesmí dělat žádné reformy, ba nesmí ani vládnout, nýbrž poslední zbytek nějaké morální integrity může dát najevo jen demisí a domluvou s opozicí na předčasných volbách.

O "promyšlenosti" např. důchodové reformy ze strany TOP09 mne přesvědčily Otázky VM z 22.5. tohoto roku, kdy jsme se mohli dozvědět, že navrhovaný druhý pilíř důchodového systému je vlastně třetí pilíř a že pozvaní ekonomové, včetně Hany Brixi z "ultraliberální" Světové banky, nejsou plány ministra Drábka nijak nadšeni.

80% "Čechů" proti reformám: ZDE

Druhý pilíř není druhý pilíř: ZDE

0
Vytisknout
11970

Diskuse

Obsah vydání | 8. 6. 2011