Česká vláda vnucuje vysokým školám model, proti němuž britští akademici organizují revoluci

30. 5. 2011 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

V posledních cca pěti letech připravili manažerští zbohatlíci britské univerzity o samosprávné vedení. Stalo se to tak, že profesoři univerzit se samozřejmě zabývají vlastním oborem. Skutečný akademický odborník nemá nutně zájem o administrativní a byrokratické vedení univerzit.

Postupnými, plíživými, nenápadnými kroky se na všech britských univerzitách postupně prosadily řekl bych až mafiánské manažerské skupiny, které unvierzity akademické obci ukradly, zbavily školy zbytku samosprávného vedení a proti vůli akademické obce ruší nyní kursy a snaží se univerzity proměnit v komerční mlýnky na peníze, na základě prodávání často pochybných kursů (zejména Masters in Business Administration, drahé kursy, které nikdy nikoho nenaučily, aby se stal úspěšným podnikatelem) studentům z Číny a jiných vzdálených zemí, zásadně nikoliv studentům z Evropské unie, kteří nemusejí platit tolik jako cizinci z dalekých zemí.

Manažerské vedení univerzit tomu říká "internacionalizace". Jejich "internacionalizace" však nemá absolutně nic společného se zájmem či studiem o jiné jazyky či kultury - jde o prodej jednoduchých kursů, vedených v angličtině, co největšímu počtu cizích studentů. Vidím-li na Glasgow University stále větší počty - poněkud zmatených -. studentů z Číny, považuju to za zhmotnění úsilí manažerského vedení univerzity vydělávat na "západní značce" univerzity na studentech z dalekých zemí, kteří netuší, že jsou manipulováni.

Přibližně před týdnem se konala demonstrace univerzitních profesorů a odborových svazů před skotským parlamentem v Edinburku proti komercializaci a manažerizaci skotských univerzit. Po demonstraci před parlamentem následoval seminář v jednom z parlamentních podvýborů, kde zástupci všech skotských univerzity svědčili o situaci na svých školách.

Ze semináře vyplynula otřesná skutečnost - že na všech skotských univerzitách "ukradli" vedení škol malé nekompetentní a brutální skupinky manažerů, kteří si platí horentní platy (rektoři univerzit mají nyní plat kolem 200 000 liber ročně, tedy přibližně půl milionu Kč měsíčně!) a drsným způsobem omezují kursy a výuku a komercializují vysoké školy.

Účastníci setkání ve skotském parlamentu požadovali obnovení demokratické správy skotských univerzit, zavedení demokratické volby rektora akademickou obcí.

Přítomný Jan Čulík sdělil skotským médiím, že v současné době jsou paradoxně skotské vysoké školy daleko nedemokratičtější než univerzity v bývalých komunistických zemích střední a východní Evropy, a že jsou kolegové akademici v České republice a dalších středoevropských zemích šokováni skutečností, že akademický sbor skotských univerzit nevolí svého rektora ani děkany, že jsou najmenováni netransparentně a autoritativně kýmsi shora.

Tato informace minulý týden proběhla snad všemi skotskými médii.

Je paradoxní, že zatímco britští akademikové bojují za obnovení demokratických voleb univerzitních hodnostářů, v ČR vzniká tlak na zavední právě takových autoritářských manažerských struktur na vysokých školách, proti kterým se v Británii zvedá v současnosti revoluce.

Skotská komerční televize: Skotské univerzity méně demokratické než univerzity v postkomunistických zemích ZDE

The Scotsman: "Skotské univerzity méně otevřené než sovětské školy" ZDE

Press Association: Odbory požadují větší otevřenost univerzit ZDE

East Lothian News: Odbory požadují větší otevřenost univerzit ZDE

Herald, Scotland: Suspendování rektora v Dundee vyvolalo ostrý konflikt na univerzitě ZDE

Falkirk Herald: Odbory požadují větší otevřenost univerzit ZDE

Atd.

0
Vytisknout
10062

Diskuse

Obsah vydání | 31. 5. 2011