Galerie Věž ve Frýdku-Místku

28. 5. 2011 / Aleš Uhlíř

čas čtení 1 minuta

U příležitosti letošní Noci kostelů 27. 5. 2011 byly veřejnosti ve Frýdku-Místku zpřístupněny od 18.00 do 24.00 hod. kostely na území města, mezi nimi i Farní kostel sv. Jana Křtitele ve Frýdku, kde byla otevřena Galerie Věž. Jak již samotný název napovídá, jde o výstavní prostor vytvořený ve věži kostela.

Na neobvyklém místě tak vznikla unikátní galerie. Kurátorka výstav PhDr. Dagmar Čaplyginová, která má s pořádáním výstav zkušenosti, se rozhodla využít zvláštní atmosféry ve věži a charakter jejího vnitřního prostoru. První instalace má příznačný název "Dotknout se místa". Celý kulturní projekt je prezentován na internetových stránkách svatojánské věže.

Galerie Věž je součástí projektu zpřístupnění svatojánské věže veřejnosti, který je časově vymezen do 11. září 2011. Návštěvníci ji mohou navštívit vždy v pátek, sobotu a neděli. Výstup do galerie představuje na první pohled malý sportovní výkon, náročný ale není. Je to zvláštní pocit, stoupat schodištěm uvnitř věže těch 170 schodů, kroužit vzhůru po obvodu vnitřního pláště věže, a představovat si při tom narůstající výšku od prvního schodu. Ale i to konečně patří k zvláštní atmosféře tohoto prostoru.

0
Vytisknout
7704

Diskuse

Obsah vydání | 30. 5. 2011