Kdo vlastně na Zlínsku ukusuje ze sociálně demokratického krajíce?

25. 5. 2011 / Miloslav Štěrba

čas čtení 5 minut

Čas určitě, ale kdo ve skutečnosti nemilosrdně ukusuje z krajíce, který sociálním demokratům díky zdravotnickým poplatkům upadl v krajských volbách namazanou stranou nahoru? Výsledek voleb byl jev mimořádný, ale vzhledem k počtu hladových krků ve zdejších pohraničních hvozdech očekávaný s nadějemi. Vždyť jen Karlovarsko vykazuje v některých ekonomických ukazatelích horší výsledky než dosahuje kdysi prosperující baťovský pohrobek. Skomírající letecký průmysl v Kunovicích a Otrokovicích jen dokresluje současný stav slovácko-valašsko-hanáckého regionu. I proto až osvěžujícím dojmem zapůsobil nedávný převoz jednoho z prototypů civilních letadel k obveselení a poučení náhodných turistů na okraj Starého Města.

Jsou však i jiné způsoby jak vzbudit veselí, případně poučit nezasvěceného, zvláště když máte v paměti historii ještě nedávno vládní strany, na osobnostech vzešlých z našeho regionu. Ostatně, kdysi i Masaryk kandidoval na Valašskomeziříčsku do Říšského sněmu ve Vídni. Od té doby opustili boží svět zdejší Fordové-Baťové, aby je vystřídal slušovický fenomén zvaný František Čuba, dnes aktivně trávící důchod ve společenství SPOZ. V ČSSD neměl šanci. Stejně jako desítky jiných zájemců o účast ve veřejném dění, které v krajském městě filtroval proslulý inženýr sociálně-demokratických duší Miloš Melčák. Zlín však zaznamenal i pozitivní body v očích zdejších přátel slušovických poměrů, třeba ovládnutím předsednictva "užitečné" parlamentní komory, Senátu, dvěma místopředsedy: Zdeňkem Škromachem, poslancem za Zlín, a Alenou Gajdůškovou, totéž.

Oba posledně jmenovaní dobře znají volební aritmetiku. Mohou si spočítat, že jejich krajské město sotva svou sociálnědemokratickou politikou přispěje k potřebné změně poměrů po příštích volbách. K tomu by totiž potřebovali víc než jen organizovat "valašské chodníčky" či "výšlapy k Radegastu". ČSSD by potřebovala proměnu v silnou politickou stranu, která se bude v kraji opírat o stovky a tisíce členů a příznivců, neboť jinak nás čeká stejný povolební marasmus, jako to vidíme v současné době. A to si ještě krajský orgán strany pojistil příští volební prohru tím, že ačkoli nemusel, vytvořil koalici s ODS. Jenže strana poprvé po desetiletí vypadla z řízení krajského města, když je z koaličních pozic "vymetli" symbolickými košťaty kandidáti TOP 09 a MORu (Mravní Obroda Radnice).

Je realitou, že sociální demokrati v sousedním Rakousku mají na menší počet obyvatel téměř desetkrát více členů a také místních organizací. Jev nepříliš známý, a už vůbec ne vhodný (jak vidíme z praxe našich sociálních demokratů) k napodobení. A nám tu dvacet let kopírují kdejaké pitomosti, hlavně že pocházející z té správné světové polohy. Jenže sotva můžeme čekat nápravu, když i brněnský šéf Michal Hašek se místo cesty za vídeňskými socialisty raději odebral do Vatikánu, aby svatému otci předal dar "Zvěstování Panny Marie" a pozval papeže k návštěvě republiky. Na Velehradě bude plno, ale opět se sníží počet členů ČSSD, jak to vidíme v jediné místní organizaci ve Zlíně. (Počet členů v městské organizaci se za posledních 10 let zmenšil o pětinu, na 80.) Okresní stranický orgán nedávno 12 : 0 hlasy zástupců MO zamítl návrh na ustavení druhé MO v krajském městě. Co na tom, že třeba v Praze 5 mají jednotlivé části po dvou či třech MO, zdejší členové OVV ČSSD nejlépe vědí, jaké "nebezpečí" pro jejich kariéru představuje možnost ustavení další, samozřejmě konkurenční MO.

Minulé volební období vedl sociální demokracii v krajském městě Zlíně předseda, povoláním asistent Ing. Miloše Melčáka. Není tudíž nepochopitelné, že MO otřásaly dramatické proměny: rušení členství, odchody k Zemanovcům, neplacení členských příspěvků, vrcholící opoziční rolí strany na zlínské radnici atd. Zlín ztratil také svého mužného poslance Zdeňka Škromacha, který vyměnil parlamentní kolbiště za senátorský vejminek. Zlínští sociální demokrati mají své "šibaly a dinosaury", ale i oddané aktivisty organizující činnost MDA, svědomité a pracovité členy, vždy hájící program strany bez nároků na osobní prospěch. Jenže k zlepšení poměrů ve straně potřebují mít oporu ve Stanovách, které místo nabídky a otevřenosti pro co největší počet stoupenců demokratického a současně solidárního programu strany hlídají dobře vybetonované střílny, z jejichž hlavní padají granáty, bohužel, do vlastních řad.

0
Vytisknout
8067

Diskuse

Obsah vydání | 27. 5. 2011