Popel z islandské sopky přerušil letecký provoz nad Skotskem

24. 5. 2011

čas čtení 2 minuty

Hustý mrak popela z islandské sopky Grímsvötn (Odinovy vody) se v pondělí objevil nad Skotskem a přinutil jednu z leteckých společností, Loganair, zrušit prakticky veškeré lety, prezidenta Obamu zkrátit návštěvu Irska - a dopravce v celé Evropě přiměl k obavám z opakování dopravního výpadku, jaký se odehrál před rokem po výbuchu vulkánu Eyjafjallajökull.

Úřady však neočekávají, že by problémy způsobené sobotní explozí Grímsvötn byly tak velké jako vloni, kdy kvůli obavě z poškození motorů sopečným popelem na několik dní došlo k výpadku prakticky veškeré letecké dopravy nad Evropou. Systémy a procedury byly zlepšeny a nepředpokládá se, že by se popel dostal až nad kontinentální Evropu. Nicméně odbory pilotů přesto vyjádřily obavu, že by popel mohl být nebezpečný.

Podle britských leteckých úřadů popel pravděpodobně ve větším měřítku vnikne do vzdušného prostoru nad Skotskem v úterý a do jisté míry ovlivní postupně i situaci nad dalšími částmi Velké Británie. Glasgowská společnost Loganair zrušila 36 úterních letů, prakticky všechny až na lokální lety mezi skotskými ostrovy.

Obama musel zkrátit návštěvu Irska, aby se ještě v pondělí letecky přesunul do Londýna. Vloni musel kvůli sopečné explozi zrušit návštěvu Polska.

Očekávaný výpadek letů nad Skotskem je způsoben menším ze dvou oblaků popela, které ze sopky unikly. Hlavní oblak způsobil určité potíže nad Skandinávií. Letiště v islandském Keflavíku bylo nicméně uzavřeno takřka 36 hodin.

Oblak popela se pohybuje ve výškách 6 000 - 10 000 metrů, kde obvykle cestují dopravní letouny. Zatímco větší oblak možná po přeletu Skandinávie zasáhne i část ruského území, u menšího se nepředpokládá, že by se dostal o mnoho dále než nad západní pobřeží Skotska.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6120

Diskuse

Obsah vydání | 24. 5. 2011