O "tradiční" averzi, krevní mstě a dědičnosti v MF DNES

20. 5. 2011 / Miloslav Štěrba

čas čtení 2 minuty

Spolupracovník MF DNES Vladimír Kučera (19.5.) obhajuje xenofobní projevy našich občanů vůči Rusům. Píše o "tradiční, ba možná dědičné averzi vůči nim".(zdůraznil M.Š.) Jednou žurnalisticky folklórně: "Bojarskost ruského vztahu k českému mužiku vzrostla: Však nám patříš! Pískala nám k tanci jejich píšťala. Carské "ukazy" z Moskvy řídily náš život.", podruhé historicky a lidsky nesmyslně, když ze souvětí válečného románu Borise Polevého "Ty ale nejsi obyčejný člověk. Ty jsi sovětský člověk." splétá konstrukci o "nadčlověku". Se stejnou logikou mohl zpochybnit i "opravdového" člověka z názvu románu. Je mu lhostejné, že ve jménu "nadlidí" museli právě "podlidé" přinést nejvyšší oběti na oltář české svobody.

Nu což, je to Vladimír Kučera a MF DNES. V květnu, kdy některá média propůjčují prostor ke zvýšené manipulaci znevažující úlohu SSSR při osvobození ČSR. Jenže v tomto mainstreamovém médiu autor tvrdí i další nehoráznosti, jako např. :"Národní nechuť a podráždění vůči jinému společenství se skutečně do jisté míry dědí. Jako krevní msta. Bohužel." To ovšem připomíná až příliš segregační postoje českých nácků vůči minoritám, kdy i rasismus většinové společnosti u nás média kanalizují bagatelizací -- nyní tvrzením o "dědičnosti".

Britské listy publikovaly několik ukázek nesmyslného ponižování našich východních téměř sousedů v souvislosti s proběhlým MS v hokeji. Ne všechno se dalo otisknout. Tak vulgární slovník je k dispozici, když jde o sportovní utkání. Jenže špína je programově vnášena do duší mladých lidí okamžitě, jakmile se vysloví pouhý název příslušníka jistého národa. Stačí k tomu faul při sportovním utkání, ale zejména fauly, za něž odpovídáme všichni, kteří bychom zůstali lhostejní vůči mediální masáži dle nejhorších tradic tohoto národa.

0
Vytisknout
8532

Diskuse

Obsah vydání | 20. 5. 2011