BRITÁNIE:

Zprávu o iráckých zbraních hromadného ničení "nechala britská vláda vypracovat schválně zaujatě, aby mohla na Irák zaútočit"

12. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

Vysoký činitel britské vojenské rozvědky konstatoval, že zdiskreditovaná zpráva britské vlády o údajné existenci iráckých zbraní hromadného ničení byla záměrně vypracována tak, aby "ospravedlnila útok na Irák". Tím přímo zpochybnil tvrzení Blairovy vlády a zejména hlavního propagandisty Tonyho Blaira Alastaira Campbella.

Během dosud tajného svědectví u tzv. Chilcotova vyšetřování okolností, které vedly k válce v Iráku, uvedl generálmajor Michael Laurie: "Věděli jsme v té době, že účelem té zprávy bylo záměrně vytvořit dojem, že je nutno zahájit válku, nikoliv dát k dispozici existující výzvědné informace, kterých bylo málo a nebyly průkazné. Formulace v této zprávě byly vytvořeny s velkou péčí."

Laurieho svědectví je zdrcující, protože je tomu poprvé, co tak vysoký britský výzvědný důstojník přímo zpochybnil tvrzení britské vlády o zprávě o Iráku.

Laurie, bývalý generální ředitel štábu pro vojenské výzvědné informace, odpovědný za shromažďování a analyzování výzvědných informací, řekl: "Chci se vyjádřit k tvrzením Alastaira Campbella během jeho svědectví před vaší komisí, když tvrdil, že účelem této zprávy nebylo argumentovat pro válku. Já a ti z nás, kteří ji psali, tehdy rozuměli, že účelem psaní té zprávy právě bylo argumentovat pro válku, a to byl příkaz, který jsme dostali."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6028

Diskuse

Obsah vydání | 13. 5. 2011