WikiLeaks: Spojené státy zahajují slyšení před velkou porotou

12. 5. 2011

čas čtení 2 minuty

Americká vláda zahájila slyšení před velkou porotou, které má vyšetřovat předání statisíců tajných diplomatických depeší serveru Wikileaks. Je to začátek procesu, který má rozhodnout, zda bude server Wikileaks a jeho zakladatel Julian Assange stíhán za špionáž.

První zasedání velké poroty začalo v Alexandrii, ve Virginii, vynuceným svědectvím muže z Bostonu, který svědčí na základě trestního předvolání.

Z formulace trestního příkazu, kterou zveřejnil blogger Glenn Greenwald, vyplývá, že porota byla svolána konkrétně k tomu, aby zkoumala, zda má schválit stíhání Assangeho a Wikileaks.

V soudním příkazu se praví, že porota vyšetřuje "možné porušování federálního trestního zákona týkající se spiknutí šířit informace o obraně státu, což je porušením Zákona o špionáži".

Americký Zákon o špionáži, schválený r. 1917, těsně poté, co Spojené státy vstoupily do první světové války, byl založen na britském Zákonu o oficiálních tajemstvím.

Americké úřady se ho pokusily r. 1971 neúspěšně použít proti Danielu Ellsbergovi, který prozradil dokumenty Pentagonu o vietnamské válce.

Vysoká porota také podle tohoto soudního příkazu uvažuje o schválení trestního stíhání na základě "vědomého použití počítače bez povolení" a "vědomé krádeže či konverze záznamů či věcí cenných pro Spojené státy nebo nějaký jejich úřad".

Toto obvinění se zjevně nejvíce týká Bradleyho Manninga, který je obviňován z toho, že údajně předal americké diplomatické depeše serveru Wikileaks.

Zákon o špionáži nebyl nikdy úspěšně použit proti nikomu, kdo nepracuje pro americkou vládu a Assange by mohl být úspěšně odsouzen jen tehdy, pokud by úřady získaly důkaz, že aktivně naváděl zdroj tajných informací, aby mu je předal.

FBI agresivně vyšetřuje hackerskou komunitu v Bostonu soustředěnou kolem technologického institutu MIT, ve snaze získat informace o tom, jak se Assange dostal do styku se svým zdrojem.

Vysoká porota skládající se z 16 - 24 porotců bude zasedat v naprosté tajnosti a bude rozhodovat, zda zahájit trestní stíhání.

Podle amerického veřejnoprávního rozhlasu PBS probíhá v USA nyní pět různých trestních stíhání, vážících se na prozrazené oficiální dokumenty. Odborníci poukazují na to, že jde o vážný útok na whistleblowery, osoby prozrazující tajné informace ve veřejném zájmu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7921

Diskuse

Obsah vydání | 12. 5. 2011