"Ty černé bestie je lepší nechat umřít hladem"

12. 5. 2011 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Na článek 61=0 reagoval jeden čtenář dotazem, že neví, o čem mi v tom mém povídání jde a že pokud se chci zviditelnit, mám to dělat jinak. Napsal jsem mu, že je evidentně dost nechápavý. Na to mi čtenář odpověděl odkazem na video umístěné na Youtube (vidělo ho více než 120 tis. návštěvníků). Video je typickým propagandistickým "dokumentem" (v podstatě ideologickou reklamou), jehož smyslem je vykreslit Afričany jako vraždící, znásilňující a kanibalizující bestie, které své zrůdné zločiny vnášejí do před tím bezpečných, klidných a krásných evropských měst.

Přesvědčivost videa je dle mého názoru nastavena vcelku nízko, to znamená na typický elektorát ultranacionálních, fašistických nebo nacistických ideologických odnoží. Na takového člověka ale může působit velmi sugestivně. Scénář, střih, kamera, hudební doprovod, to všechno v tomto smyslu "funguje" -- smyslem je vyvolat strach z přistěhovalců, přiřknout jim ty nejhorší lidské vlastnosti, zcela je zdiskreditovat nejen jako možné držitele občanských práv, ale jako lidské bytosti vůbec.

Podle tohoto videa to nejsou lidé, ale nebezpečné bestie, bestie ze samé podstaty jejich kulturního kódu. Titulky překrývající záběry na výpisky z černých kronik zkráceně informují o zvěrstvech páchaných africkými (muslimskými) přistěhovalci. Jazyk titulků, které nejsou doslovnými překlady, záměrně akcentuje rasovou nebo náboženskou příslušnost. Mnohost těchto záběrů má naznačit, že toto je charakteristický kulturní rys Afričanů či muslimů, který má kořeny ve zdegenerovaných kulturních zvycích. Vše je totalitárně zobecněno na jednotný obraz lidsky neakceptovatelných zrůd, s nimiž "slušný" člověk nemůže mít žádné slitování, k nimž se musí postavit s odporem a před nimiž se musí v každém případě chránit.

Taková videa, možná ne tak kanibalisticky xenofobní, běžně kolují internetem po sociálních sítích, fórech, e-mailech. Z vlastní zkušenosti vím, že řada lidí je často chápe jako jakýsi utajený aspekt reality, který "politicky korektní" média nechtějí ukazovat. O to větší roli pak takové informace sehrávají z hlediska jejich schopnosti konstruovat svůj obraz světa, k němuž mu chybí jakékoliv relevantní informace, vyjma hyperreálné fragmenty a výkřiky z médií. Není pak divu, že určitá část lidí bude chápat byrokratickou vraždu jedenašedesáti lidí ve Středozemním moři jako v podstatě preventivní bezpečnostní akci.

Něco jako deratizaci, to je myslím termín, který uvažování těchto lidí charakterizuje. Charakterizuje uvažování lidí, kteří by se pravděpodobně nebránili nějakému "konečnému řešení" takového problému. Z historie víme, že podobný názor může schvalovat nebo minimálně tolerovat společenská majorita. Mám nepříjemný dojem, že bychom měli vědět, jaký poměr podobných názorů ovládá třeba současnou českou společnost.

P.S. Je zajímavé, jak se někteří takoví lidé snaží intelektuálně vypořádat s potřebou jakéhosi zdůvodnění vysoce rasistických postojů. Z nějakého důvodu jim nedostačuje pouhý pocit strachu, kdy by mohli jen jednoduše poukázat na podobná propagandistická "svědectví", potřebují si zdůvodnit svůj postoj tzv. racionálně. Takovým lidem často již není možné cokoliv vyvrátit. Posuďte sami text jednoho z komentářů:

"Kolonizace cele afriky byla v 19. stoleti. Predtim tam meli cernosi tisice let klid a mohli neco dokazat. Nedokazali nic. Cernosske kmeny se masakrovaly mezi sebou vzdycky a prichod bilych to dokazal na cas zastavit. Navic kdybychom je nekolonizovali my a neposunuli je o par tisic let dopredu, tak dnes by celou afriku obsadila Cina a bylo by to mnohem horsi."

Pokud jste schopni takto vytvořit si takovouto představu světové historie, pak jste jistě schopni legitimizovat jakoukoliv rasovou či jinou diskriminaci, ale dokážete se zároveň upřímně rozčílit, pokud vás někdo označí za rasistu či xenofoba. Sdílená společenská atmosféra vám k tomu (možná) dává oprávnění, vždyť je tu tolik jiných...

Pozn. JČ: Server YouTube má systém jak nahlásit urážlivá a rasistická videa a komentáře. ZDE. Velmi bych doporučoval, aby to čtenáři dělali ve velkém počtu.

0
Vytisknout
13181

Diskuse

Obsah vydání | 13. 5. 2011