Vír soukromopodnikatelských zájmů

12. 5. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Radek John odchází z vlády, požádal premiéra Nečase, aby předal jeho rezignaci prezidentovi. Důvod? John necítí podporu v boji proti korupci. Tento chrabrý bojovník proti korupci, předseda strany, s níž jsou nebo byly spojeny blyskotné osobnosti jako Škárka, Kočí, Bárta, Babák, strany půjčkové demokracie, kdy se bohatým ústavním činitelům půjčují v obálkách peníze z čiré solidarity a lidskosti, skládá svůj meč v beznadějném boji s nečasovsko-kalouskovskou hydrou.

Náš truchlivý svatý Jiří!

Škoda, že v realitě to není jako v legendách. John si chtěl do své nové trafiky přivést Moroze a Michálka, což mu formální premiér Nečas nedovolil, a proto se John příkladně vzdává postavení i peněz.

Moroz dělal náměstka Johnovi na vnitru, Michálek je úředník, který rozkryl možnou korupci na Ministerstvu životního prostředí za ministra Drobila (nyní po zásluze ideového šéfa ODS).

Kladu si otázku: co Michálka kvalifikuje na místo profesionálního bojovníka proti korupci a proč Michálek přijal nabídku půjčkového demokrata Johna? Že by dostal od Bárty obálku (vždyť je v nouzi!) a pochopil, že proti korupci se v tomto státě nevyplatí vystupovat?

V každém případě odchod Johna z vlády, pokud ovšem dvojjediný premiér-prezident Klaus přijme Johnovu demisi a není-li to ze strany Johna jenom nová fraška ponižující Nečase na bázi předem domluvené dohody s Klausem, narušuje pracně dosaženou a Schwarzenbergem posvěcenou tišinu neúnavně pracujícího kabinetu, semknutého kolem společného cíle, který má dle knížete každý politik, jen to neříká (až na Bártu) nahlas: oškubat daňového poplatníka a obohatit se, posílit svou ekonomickou moc.

Věci veřejné dále ryjí do blažené koaliční jednoty čistých hochů tím, že trvají na odchodu Kalouska, Vondry a Fuksy z Klausova kabinetu. Je nyní otázkou, zda společný zájem převáží nad zájmy partikulárními, zda Věci veřejné nejsou už v situaci, kdy původní Bártův záměr a společný jmenovatel české politiky, jak nám ho prozradil Schwarzenberg, nemůže vydržet tlak vzájemně rozpoutaných skandálů, vášní, spiknutí a mafiánských praktik, které používá jedna klika proti druhé.

A přitom Nečas udělal právě dnes vůči VV velmi vstřícné gesto, když potopil Tluchoře, který už není šéfem poslanců ODS a který dříve vyvolal v Kristýně Kočí záchvat panenské čistoty, se kterou se vrhla do boje proti korupci s vlastními šéfy, Bártou a Johnem.

Cudným a vybraným jazykem potom veřejnosti, neboť věděla, že je nahrávána za účelem zveřejnění, vysvětlila, jak to všechno bylo. Celá situace nyní, jako i za Drobilových časů, žádá zásah důstojného otce kupónového fiaska a autora úžasného novoročního projevu, který domluví ušlechtilým hochům, aby se nehádali a soustředili se na své zájmy. Anebo konečně padne vláda?

Podle informací na serveru Hospodářských novin chtějí VV za Johnův odchod Ministerstvo spravedlnosti. Lidé z TOP09 podle vyjádření mimo záznam považují současnou situaci za konec vládní koalice a prezident-premiér Klaus se dozvěděl o Johnově demisi v letadle, přičemž právě nyní s Johnem jedná.

Kladu si otázku, jaký je důvod pro VV chtít nyní Ministerstvo spravedlnosti, a zdá se mi, že VV aktuálně už nesledují úkol, jak prorůst vnitro a získat ekonomický vliv a zákulisní vazby ABL na veřejné peníze (obálky už jsou rozdané), nýbrž že nyní jde o to, aby různá trestní oznámení, podaná na Bártu a spol., byla řádně dozorovaná státními zástupci podobně jako kdysi případ Jiřího Čunka, jehož státní zástupci zachránili před soudním procesem.

Ministryní vnitra má být Karolína Peake, jedna z mála věrných a žádným konkrétním skandálem dosud nepotřísněných lidí z VV. Uvidíme, co na celou situaci řekne prezident. Zatím jako starostlivý otec vyslal signál tohoto znění:

"Vláda je v této době velmi křehká, a když vypadne jeden kamínek, chci znát vysvětlení."

John ve vládě končí: ZDE ZDE

Nečas potopil Tluchoře: ZDE

0
Vytisknout
13799

Diskuse

Obsah vydání | 13. 5. 2011