BRITÁNIE:

Konzervativní ministr pro univerzity rozpoutal bouři návrhem, aby si děti zbohatlíků směly kupovat přístup na univerzitu

11. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

David Willetts, britský konzervativní ministr pro vysoké školství, byl nucen hájit své návrhy vytvořit na nejlepších vysokých školách zvláštní studijní místa pro děti ze zbohatlických rodin, které si mohou dovolit za studium zaplatit předem na ruku, a to astronomické částky. Kritikové totiž varovali, že takový návrh by uštědřil "vážnou ránu" sociální mobilitě. Vznikla ostrá celonárodní kontroverze, v rámci níž byla britská vláda obviněna, že dovoluje bohatým, aby "si kupovali výhody".

Willetts se nyní hájí, že tato exkluzivní předem horentními částkami placená studijní místa budou moci sponzorovat jen charitativní organizace a soukromé podnikatelské subjekty. Snažil se vysvětlit: "Dovolíme tato mimořádná studijní místa pouze v těch případech, kdy to bude zvyšovat sociální mobilitu a férový přístup ke vzdělání. Je absolutně vyloučeno, že by si bohatí studenti směli místo na univerzitách kupovat. Přístup na univerzity musí být založen na schopnosti studovat, nikoliv na schopnosti platit."

Konzervativní premiér David Cameron nyní tvrdí, že "absolutně nepřichází v úvahu, že by si bohatí mohli kupovat místa na univerzitě". Šéf opoziční Labouristické strany David Milliband konstatoval, že vláda učinila "ponižující obrat o 180 stupňů".

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
7717

Diskuse

Obsah vydání | 13. 5. 2011