Kovbojka po česku aneb Za alianci s Apači:

Je Geronimo opravdu mrtev?

9. 5. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Jeff Houser a Robert Geronimo Jr. =>

Karel Schwarzenberg je údajně velmi rozhněván výroky prezidentova poradce Petra Hájka o tom, že smrt bin Ládina je výmysl a samotný zakladatel al-Kájdy možná vůbec neexistoval. Takové vyjádření prý urazilo spojence, který požaduje omluvu. Vedle veledůležitých informací z českého rybníčku ovšem skoro zapadla zpráva, že po americké vládě naopak žádá omluvu kmen Apačů - a sice za to, že při výsadkové operaci v Pákistánu byl bin Ládin označen kódovým jménem "Geronimo" - což je jméno slavného apačského náčelníka.

Vezměme to ale po pořádku: Geronimo byl obávaným náčelníkem čirikahujských Apačů, který vlastnil celkem devětačtyřicet bílých skalpů. Navzdory tomu zemřel 17. února 1909 v oklahomském Fort Sill ve věku nedožitých osmdesáti let po pádu z koně. V květnu 1918 ovšem výprava, které se zúčastnil dědeček George W. Bushe Prescott, vyloupila Geronimův hrob a odnesla odsud část ostatků, kolem nichž na yaleské univerzitě vznikla okultní společnost Skull and Bones. Prominentním členem této společnosti byl i známý "Dubya", neboli předchozí prezident USA. Krátce po jeho zvolení Čirikahuové vydali oficiální prohlášení, v němž znovu upozornili na krádež ostatků svého náčelníka a rituálně prokleli celou Bushovu rodinu až do doby, kdy budou Geronimovy ostatky vráceny na své místo. Nedlouho poté došlo k útokům z 11. září 2001.

A pak, téměř po deseti letech, během plánování akce zaměřené na zabití bin Ládina někoho napadlo použít pro cílový objekt kódové jméno "Geronimo". Ten někdo měl zřejmě pocit, že projevil vybraný smysl pro černý humor, když vlastně zkonstruoval významovou souvislost mezi oklahomskou akcí v roce 1918 a pákistánskou akcí v roce 2011. Ve finále černé grotesky velitel akce hlásil Baracku Obamovi - který ovšem sám nestudoval Yale - "Geronimo je zabit". No a? Už je tomu víc jak sto let. To má snad být nějaká novinka? A má nás tohle snad uklidnit?

Nepatřím věru k příznivcům Václava Klause a jeho poradců, nicméně zpochybňující výroky Petra Hájka se mi v principu nezdají být o nic šílenější než počínání amerických elit přinejmenším od května 1918. Pokud Hájek odmítá vzít vážně klíčový výrok "Geronimo je zabit", pak tomu dokonce rozumím velmi dobře. Pověrčivost sem, pověrčivost tam, vyvolávání duchů nepatří zrovna k činnostem, které bych považoval za racionální způsob zajišťování národní bezpečnosti, nota bene za důvod k celonárodním oslavám. Ostatky bin Ládina koneckonců nejsou k dispozici a fotografie také ne. A proto naprosto nechápu, proč by se Česká republika měla za Hájkovo vyjádření k černé americké šaškárně na pokračování omlouvat.

Hájek kromě toho není ani ústavním činitelem - a tak i kdyby plácal cokoliv, poskytl by maximálně materiál pro českou ostudu, ale v žádném případě oficiální prohlášení, které by mělo jakoukoliv mezinárodní váhu. Proč bychom z toho měli dělat kovbojku?

Co ovšem chápu velmi dobře je fakt, že když hovoří metropole, v kolonii je zakázáno rušit byť jen pouhým zakašláním.

"Často se na nás vůbec nemyslí, ve skutečnosti o nás nikdo neuvažuje, a tak si myslím, že to byl prostě jen další příklad," říká se v doprovodném rozhovoru k oficiální apačské stížnosti na zabití bin Ládina pod jménem "Geronimo".

I Češi už vědí, jaké je to být kolonizován. Pozná se to třeba podle toho, že vás tahají za uši dokonce i kvůli vyjádření figury, která v parlamentním systému nemá žádný skutečný politický význam.

Já vím, namítnete, že jsme suverénním státem a k tomu členskou zemí EU a NATO.

Co kdyby tedy ČR - já pán, ty pán - nabídla uraženým Apačům spojenectví a oplátkou za stížnost z Washingtonu se připojila k jejich žádosti o omluvu Bílého domu za hanobení jména náčelníka Geronima? To by se teprve vidělo...

Jo, a mimochodem - facebookový profil zástupce čirikahujských Apačů z Fort Sill, který nese české jméno Houser, naleznete ZDE...

0
Vytisknout
13313

Diskuse

Obsah vydání | 11. 5. 2011