Otevřená zpráva pro ministra Kalouska. ( Předkládejte opatrně, aby nezkolaboval!)

4. 5. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 6 minut

Vážený pane ministře Kalousku!

Protože mám plné pochopení pro Vaše starosti se zabezpečením dostatku financí v rámci státního rozpočtu a vědom si skutečností, jak nesnadno a s jakým nepochopením druhých (včetně s ostouzením Vaší osoby) se Vám tyto finance těžce zajišťují, dovoluji si Vám touto cestou předložit jeden (je jich více, ale o ostatních zas někdy jindy) racionální návrh, jak a kde získat potřebné peníze.

Jako vášnivý motorista často "brouzdám" po internetu, hlavně po motoristických stránkách. Nejednou padne můj zrak rovněž na webové stránky inzertních portálů s nepřebernou nabídkou ojetých, méně ojetých či zánovních automobilů. Dovolím si nabídnout:

Prodám: CHEVROLET Camaro, typ 2SS, Convertible, r.v. 2011, sportovní kabriolet, Najeto 1 km (nový), benzin. Cena 1 075 000 Kč. Odpočet DPH možný

Prodám: ŠKODA Superb 2,0 TDI, 4x4, Elegance, r.v. 2009, bílý,najeto 5 000 km, nafta Cena 640 833 Kč, Možnost odpočtu DPH

Prodám: MERCEDES-Benz 350 CDI, 4x4, AMG, r.v. 2009, najeto 5 825 km, nafta. Cena 2 399 990 Kč. Možnost odpočtu DPH

Prodám: FORD S-Max, 2,0 TDCI Titanum Confere, MPV, nafta, r.v. 2009, 88 tis.km, Cena 320 800 Kč. Odpočet DPH možný

V nabídce bych mohl pokračovat, ale jsem si vědom, že na to máte dost lidí, aby Vám tuto službu a hlavně z ní plynoucí poznání mohli zprostředkovat.

Vážený pane Kalousku, povšimněte si prosím, že u výše uvedených automobilů nabízených k prodeji, je mj. uvedena poznámka: Odpočet DPH možný, nebo Možnost odpočtu DPH! Není bez zajímavosti, že jen u těchto čtyř nabízených automobilů by částka odečtené DPH činila cca 888 tisíc korun! Vezmeme-li v úvahu, že

ad 1) u jetých automobilů byl (pravděpodobně) již jednou odpočet DPH proveden (v případě nákupu jako nového),

ad 2) těchto, takových či jiných automobilů se za rok prodá řádově několik set, ne-li více, je tedy bez vší pochybnosti jasné, kolik stát tratí na odečtené DPH!

Vážený pane ministře, často od Vás slýchávám Vaše plamenné řeči o diskriminaci.

Stejně tak často se odvoláváte na spravedlnost, na úspěšnost přičinlivých a tak dále.

Domníváte se, že není diskriminační, respektive je spravedlivé, když zbohatlému, sic přičinlivému a úspěšnému podnikateli, který si koupí automobil za řekněme jeden a půl milionu korun, dáte možnost odpočítat si DPH ve výši 300 tisíc, zatímco jiný, prostý občan, který si koupí automobil za 300 tisíc korun, aby mohl své děti vozit do vzdálené školky, školy, k lékaři či do nemocnice a jiné běžné potřeby, si DPH odečíst nemůže? Zde se Vaše slova zcela evidentně rozcházejí nejen s činy, ale Vaše konstatování je falešné a nečestné.

Vím, nebo si dovedu představit, jak nelehké je zabezpečit státní rozpočet. Kde nic není, ani čert nebere, říká se. Ale pane ministře, uvědomujete si, že svými kroky v podobě různých opatření, škrtů, rušení či omezování výdajů trestáte ty, kteří na tom mají tu nejmenší, zda vůbec jakou, vinu? Což jinými slovy znamená běžné občany? Když dovolíte, jsem přesvědčen, že nikoliv. Nu což, svým způsobem je to Váš problém a jste tam od toho (a za to bohatě placen), abyste konal. Jiná věc je, zda konáte dobře (já si myslím, že nikoliv) a zda hlavně konáte ku prospěchu občanů a tohoto státu (také si myslím, že nikoliv). Nicméně, Vy jste tam, já tady. A proto máte daleko Vy ke mně ( k nám, občanům) a já (my, občané) k Vám. Jakkoliv je tato vzdálenost relativně krátká, ve skutečnosti je opravdu, ale opravdu velmi velká. Proto i to chápání poškozování občanů je Vám tak vzdálené. Pokud by byl z Vaší strany zájem zkrátit tuto vzdálenost, je to ve Vašich možnostech! Pokud ovšem budete chtít (zatím nechcete).

Abych to zbytečně neprotahoval, pane ministře, dovolím si proto ještě jednou poukázat na možnost, kde můžete bez velkých problémů získat velké peníze. Zrušte Vámi tolik kritizované a diskriminující benefity podnikatelům a jiným zámožným občanům, kteří těmito (odpočet DPH) a jinými výhodami (mj. odečty nákladů i na soukromé jízdy soukromými vozidly apod.) užírají nemalý krajíc ze státního rozpočtu, respektive tím krátí daně. Pokud se, s ohledem na Vaše vzdělání a životní a politické zkušenosti, nad tímto problémem vážně a s plnou zodpovědností (jako představitel VRO = vlády rozpočtové odpovědnosti) zamyslíte, jsem přesvědčen, že Vám tyto "nedostatky" (křivdy), případně možnosti posílení SR nebudou a ani nemohou být lhostejné.

Vážený pane ministře Kalousku. Jak Vás, ale i celou koaliční VRO nemusím, přeji Vám v této věci racionální a lidské myšlení s nadějí, že dospějete ke stejnému závěru jako já. To znamená, že ve výše uvedených případech se dá ušetřit opravdu, ale opravdu hodně peněz. Což na druhé straně rovněž znamená výrazně méně životních problémů těm, kteří na to dnes nejvíce doplácejí, tedy občanům. Trochu více lidskosti a pochopení nikdy neuškodí, přičemž výsledek může být stejný, ne-li lepší!

0
Vytisknout
17457

Diskuse

Obsah vydání | 6. 5. 2011