Spojené státy reagovaly na otázky ohledně legálnosti usmrcení Usámy bin Ládina

3. 5. 2011

čas čtení 3 minuty

V mezinárodním společenství sílí požadavky, aby Spojené státy vysvětlily, co přesně bylo právním základem americké operace, která usmrtila Usámu bin Ládina, zejména vzhledem k tomu, že se předtím nekonala žádná debata v Radě bezpečnosti OSN.

Někteří pozorovatelé se ptají, zda šlo o "popravu" či o "politickou vraždu".

Bezprostředním ospravedlněním usmrcení bin Ládina bylo, že šéf al-Kájdy vyhlásil válku proti USA a proti jiným zemím.

"Ve válce máte právo útočit na svého nepřítele," uvedl mluvčí amerického velvyslanectví v Londýně.

Hillary Clintonová, americká ministryně zahraničí, zopakovala tvrzení Baracka Obamy, když zdůraznila: "Usáma bin Ládin je mrtvý a spravedlnosti bylo učiněno zadost."

Podrobnější vysvětlení právního zdůvodnění zavraždění bin Ládina poskytl loni Harold Hongju Koh, právní poradce amerického ministerstva zahraničí.

Řekl na zasedání Americké společnosti pro mezinárodní právo: "Někteří lidé argumentují, že použití smrtící síly proti konkrétním jednotlivcům není řádným soudním procesem, a proto jde o protizákonné mimosoudní zabití. Avšak stát, který se účastní ozbrojeného konfliktu či který jedná v legitimní sebeobraně nemusí použít soudního řízení před tím, než použije smrtící síly. Principy rozlišování a proporcionality, kterých Spojené státy užívají, jsou realizovány důsledně během plánování i provádění smrtících operací, aby bylo zajištěno, že takové operace jsou prováděny v souladu se všemi příslušnými zákony. Někteří lidé argumentují, že zabíjení osob v zahraničí porušuje domácí americké právo, zejména dlouhodobý domácí zákaz politických vražd.

Avšak podle domácího práva není používání právně povolených systému zbraní - v souladu s příslušnými zákony války - pro precizní usmrcování konkrétních vysoce důležitých šéfů nepřátelských seskupení při sebeobraně či v ozbrojeném konfliktu nejsou nezákonné, a proto nejde o politické vraždy."

John Bellinger III, který pracoval jako vysoký právník na americkém ministerstvu zahraničí během druhého funkčního období za prezidenta Bushe, také tvrdil, že zabití bin Ládina bylo legitimní.

"Toto zabití není zakázáno dlouhodobý zákaz politických vražd, jak je to uvedeno v příkaze č. 12333 (podepsaném r. 1981), protože šlo o vojenskou akci v rámci probíhajícího vojenského konfliktu s al-Kájdou. Není zakázáno usmrcovat konkrétní vedoucí představitele nepřátelské moci," napsal.

"Zákaz politického zabíjení také neplatí při zabíjení v sebeobraně. Vláda bude také argumentovat, že zabití bylo přijatelné podle mezinárodního práva jako přijatelné užití síly v americkém válečném konfliktu s al-Kájdou a jako legitimní akce při sebeobraně, vzhledem k tomu, že bin Ládin zjevně plánoval další útoky."

Organizace na ochranu lidských práv reagovaly opatrně: "Usáma bin Ládin přijímal odpovědnost za činy a podporoval činy, které se rovnají zločinům proti lidskosti," uvedl Claudio Cordone, vysoký činitel organizace Amnesty International. "Nejsme seznámeni s veškerými okolnostmi jeho usmrcení a usmrcení lidí kolem něho a budeme to zkoumat."

Jedním zdrojem znepokojení je možnost, že výzvědné informace získané pro zjištění místa pobytu Usámy bin Lždina byly možná získány prostřednictvím mučení osob zadržovaných v zálivu Guantánamo.

Avšak nadšená podpora Pan Ki Moona, generálního tajemníka OSN, usmrcení bin Ládina zřejmě umlčí veškeré kritické hlasy v Radě bezpečnosti OSN.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8274

Diskuse

Obsah vydání | 4. 5. 2011