Američané usmrtili Usámu bin Ládina, oznámil prezident Obama

2. 5. 2011

čas čtení 2 minuty
Usáma bin Ládin, organizátor al-Kájdy a nejhledanější světový terorista od doby útoků z 11. září 2001 byl usmrcen při americké vojenské operaci, oznámil prezident Barack Obama.

V projevu k národu sdělil prezident Obama, že bin Ládin byl usmrcen včera večer při "cílené operaci" v Abbotabádu, v horském městě nedaleko Islamabádu.

Operace byla zahájena, když získaly americké výzvědné služby loni v srpnu údaje o tom, kde se bin Ládin nachází, a vyvrcholila akcí, na níž se účastnil "malý tým Američanů". "Po přestřelce bin Ládina usmrtili."

Žádní Američané při akci nezahynuli. Pákistánská spolupráce "nás k němu pomohla přivést", řekl Obama.

Američané podle amerických televizních stanic mají i bin Ládinovu mrtvolu.

V reakci na tuto zprávu se shromáždily stovky lidí před branami Bílého domu ve Washingtonu, zpívaly americkou národní hymnu a radovaly se.

Prezident Obama pronesl svůj projev v neděli v televizi kolem 23.30 východního amerického času. Usmrcení bin Ladina oznámil na den osm let poté, co tvrdil prezident George Bush, že "mise v Iráku byla dokončena".

Bin Ladinovo usmrcení je obrovským povzbuzením pro americkou zahraniční politiku a zřejmě zajistí Obamovo znovuzvolení do prezidentského úřadu, míní list Guardian.

Obamův projev byl původně plánován na 22.30 amerického východního času, ale byl odložen, protože Obama musel nejprve infromovat předáky Kongresu.

V pákistánském hlavním městě Islamabádu charakterizoval jeden západní diplomat zprávu o bin Ladinově smrti jako "něco, co úplně mění hru", nejen pro al Kajdu, ale i pro americkou zahraniční politiku v Pákistánu a v Afghánistánu, kde vládne chaos a násilí od roku 2001.

Někteří analytikové se obávají, že bin Ladinovo usmrcení by mohlo znamenat rychlý odchod USA z regionu, přestože válka proti Talibanu v Afghánistánu není rozhodnuta.

Bin Ladinova smrt také podstatně změní vztahy s Pákistánem, kde vede CIA kontroverzní vraždící kampaň proti vedoucím představitelům al Kajdy pomocí bezpilotních letadel.

Pákistánské výzvědné služby víceméně spolupracovaly s USA při honbě na aktivisty al Kajdy, avšak v posledních měsících si američtí vojenští a výzvědní činitelé veřejně stěžovali, že pákistánská výzvědná služba ISI podporuje síť Haqqani, extremistickou organizaci spojenou s al Kajdou, která funguje na pákistánsko-afghánistánské hranici.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9731

Diskuse

Obsah vydání | 4. 5. 2011