Na blozích IDnes dáváme prostor svobodnému vyjádření

29. 4. 2011

čas čtení 3 minuty

Na nabídku Jan Čulíka reaguji na článek Tomáše Koloce v Britských listech z 26.dubna 2011.

S Tomášem Kolocem zčásti souhlasím a zčásti věc vidím jinak, píše Jan Dvořák z Blogu iDNES.cz

Pokusím se stručně nastínit systém fungování blogů na iDNES.cz. Podstatou blogů na iDNES.cz je možnost svobodného vyjádření pro kohokoli, kdo je ochoten a schopen respektovat pravidla, která jsou zde stanovena. Editory svých textů jsou blogeři a oni také rozhodují o tom, kdy který článek vydají. Blogy tedy nejsou redakčním obsahem - před zveřejněním neprocházejí žádnou redakční úpravou ani schvalováním (schvalování podléhá při registraci pouze blog jako takový). Za jejich obsah jsou primárně zodpovědni autoři, nikoli redakce. Právě tato autorská svoboda je jednou z hlavních devíz blogů na iDNES.cz. Redakce se svému dílu odpovědnosti pochopitelně nevyhýbá, ale zasahuje až ex post v případě, že články porušují zákon nebo pravidla blogu (Kodex blogera).

Možnost svobodného vyjádření považujeme za velmi důležitou a cennou, proto se k zásahům uchylujeme co nejméně.

Postup při porušení pravidel je obvykle vícestupňový, aby měl každý šanci svoje působení, styl, obsah apod. přehodnotit a upravit. Prvním krokem je stažení článku z hlavní strany blogu, což znamená, že drtivá většina čtenářů se k článku nedostane, protože článek na hlavní straně blogu, která je nejnavštěvovanější, nenajdou. Link je i nadále aktivní, takže kdo ho zná, článek si přečte.

Pokud bloger pravidla ani poté nepřijme, stáhneme z HP blogu všechny jeho články -- minulé i budoucí, případně blog zcela deaktivujeme. Jednotlivé články z toho důvodu deaktivujeme spíše výjimečně.

To jsou zhruba pravidla nebo mechanismus toho, jak se snažíme dostát deklarované svobodě vyjádření a zároveň udržet základní laťku kvality. Ta je na druhou stranu z logiky věci značně proměnlivá a v některých případech nutno přiznat nevysoká. Bereme to ale jako daň možnosti svobodného vyjádření pro co možná nejširší okruh lidí.

Co se týče článku blogera Jana Neuberta, o němž se Tomáš Koloc v článku zmiňuje, ten jsme podle výše uvedeného postupu stáhli z hlavní strany blogu iDNES.cz hned po jeho vydání, tedy ještě v sobotu 23.4., a autora jsme důrazně upozornili, že takovéto články na blogu iDNES.cz nemají žádné místo. Článek jsme posléze smazali úplně, protože se rozšířil po síti a přestalo platit, že je v podstatě nepřístupný.

Druhý zmiňovaný článek jsme se rozhodli nestahovat, protože jsme - bez ohledu na jeho nízkou kvalitu -- upřednostnili hledisko možnosti svobodného vyjádření. Článků s romskou problematikou je na blogu iDNES.cz nemálo. Některé jsme stáhli, s některými autory jsme se dokonce museli rozloučit. Máme ale i články, které jsou ostře kritické vůči romskému etniku, přesto je nepovažujeme za rasistické. (Podotýkám, že jedním z administrátorů blogu iDNES.cz je Rom.)

Jan Dvořák

Blog iDNES.cz

0
9368

Diskuse

Obsah vydání | 29. 4. 2011