Zelení k rušení pražské školy

28. 4. 2011

čas čtení 3 minuty
'

Tisková zpráva zastupitelů SZ v Praze 4 k chystané likvidaci školy Sdružení.

Městská část Praha 4 se chystá uzavřít základní školu Sdružení. Její chystanou likvidaci včera oznámila školské komisi místostarostka Staňková. Komise přijala eufemistické usneseni, kde doporučuje radě "optimalizovat" školy se zvláštním zřetelem na školy Plamínkové a Sdružení. V praxi to znamená, že školy budou sloučeny a ZŠ Sdružení zlikvidována a budova následně pronajata soukromému zájemci. Škola Plamínkové se přitom profiluje jako "sportovní" škola a v minulosti se zde řešily problémy spojené se šikanou a doprovodnými negativními jevy.

"Pod hlavičkou optimalizace a slučování se v Praze 4 základní školy většinou jen rušily. Často to bylo na přímou objednávku soukromých subjektů. Likvidaci školy Na Pankráci si objednal člen ODS Krištof, který v ní potom provozoval vlastní Literární akademii Josefa Škvoreckého a to dokonce v době, kdy byl místostarostou pro školství. Škola Jánošíkova Sever byla zase zlikvidována na objednávku V. Klause ml. a jeho generálního dárce generálního ředitele ČEZu Romana, aby sem mohli umístit soukromou školu PORG. Není v současné chvíli jasné, pro koho se chystá škola Sdružení," kritizuje návrh Staňkové opoziční zastupitel Štěpánek.

"Za školu budeme bojovat, v minulosti se nám podařilo zachránit školy Horáčkova, K sídlišti (Kavčí hory) a Školní. Věřím, že za pomoci rodičů se podaří zachránit i tradiční nuselskou školu Sdružení. V Sázce je i bezpečnost dětí. Zatímco děti z Družstevního ochozu cestou do školy Sdružení dnes nepřecházejí ani jednu hlavní silnici, cestou do Plamínkové by musely přejít ulici Na Jezerce, sjezd ze Severojižní Magistrály a rušnou ulici Na Pankráci, tedy tři křižovatky s hustou dopravou, kde se mohou snadno ocitnout v ohrožení," komentuje odhodlání zelených školu zachránit Štěpánek.

Návrh usnesení zelených, které školská komise nepřijala:

Šk. komise doporučuje Radě MČ P4 vyhlásit neprodleně konkurzní řízení na ředitele/ku ZŠ Sdružení, aby byla zachována kontinuita výuky, pedagogického sboru a šk. vzděl. programu.

(zamítnuto většinou hlasů ve st. 27.4. večer, pro zelení, proti ostatní, ředitelka školy Kopecká odchází k 30.6. do důchodu)

Místostarostka Staňková tvrdí, že sloučením škol ušetří MČ 2,8 miliónu Kč ročně. Sérií nevýhodných prodejů se však městská část připravuje o mnohem vyšší částky (např. pozemek v parku na Kavčích horách směněn za 8 miliónů Kč namísto 40 miliónů Kč, prodej domu v Pacovské ulici za pouhých 8 miliónů namísto možného několikanásobku).

Radnice také chystá stěhování úřadu do podnájmu za téměř 2 miliardy Kč, zatímco mohla být vlastníkem budovy za 700 miliónů. Další ztráty přímo ve školství jsou způsobeny odběrem tepla od 4.-Energetické, kdy nákupy přes prostřeníka místo přímo od Pražské teplárenské stojí školy a potažmo městskou část skoro 2 milióny korun navíc. Komise včera nepřijala ani návrh usnesení zelených k hledání finančních rezerv.

Školská rada ZŠ Sdružení včera přijala usnesení, ve kterém žádá radnici o rychlé obsazení místa ředitele školy a o pokračování školy. Rodiče zahajují pro záchranu školy petiční akci (viz příloha).

O osudu školy bude jednat Rada MČ pravděpodobně 18.5. a Zast. MČ 23.6. Školská komise se bude konat 25.5.

Petr Štěpánek, předseda klubu zastupitelů SZ v Praze 4.

0
Vytisknout
7573

Diskuse

Obsah vydání | 28. 4. 2011