BRITÁNIE:

Premiér Cameron vyvolal zuřivé reakce svým: "Uklidněte se, má milá"

28. 4. 2011 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Před několika dny jsem poukázal na několik šokujících výroků českého ministra zahraničí Schwarzenberga v jeho rozhovoru pro Novinky a vysvětlil jsem, že by se jich na veřejnosti žádný západní politik nedopustil.

Musím to nyní opravit: Podobně sexistické poznámky, jakou učinil Schwarzenberg ve svém rozhovoru ("Já nebudu nikdy nikomu vyčítat, když kvůli krásné blondýnce udělal nerozumný krok.") - vlastně o dost mírnější - se dopustil britský konzervativní premiér David Cameron ve středu v parlamentě, kdy reagoval na kritiku jedné labouristické poslankyně slovy "Uklidněte se, má milá".

Tato sexistická reakce se dostala na titulní stránky všech deníků a do veškerého televizního zpravodajství. Jeho výroky vyvolaly v Dolní sněmovně skutečnou bouři a předseda parlamentu musel zasedání přerušit, aby se mu sněmovnu podařilo uklidnit.

Labouristická strana požaduje, aby se premiér za tento výrok omluvil. Vyvolal obrovské rozhořčení v labouristickém stínovém kabinetu, který se vyjádřil, že Cameron se chová arogantně, když se octne pod tlakem.

Postižená labouristická poslankyně Angela Eaglová konstatovala, že se "na ní vytahovali už lepší lidi než pan premiér" a že by se měl spíš omluvit za stav britské ekonomiky, která "už půl roku je na bodu mrazu". Dodala v televizi BBC: "Nemyslím, že by se jakýkoliv moderní muž takovýmto způsobem mohl vyjadřovat." Dodala, že je na premiéru samotném, jestliže se rozhodl naštvat 51 procent britského obyvatelstva.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6133

Diskuse

Obsah vydání | 29. 4. 2011