Číně hrozí, že zestárne dříve než zbohatne

27. 4. 2011

čas čtení 1 minuta

Tvrdá logika politiky jednoho dítěte začíná ukazovat svou odvrácenou stránku. Data ze sčítání lidu, která budou oficiálně publikována ve čtvrtek, mohou vyvolat debatu o tom, zda by stárnoucí země měla uvolnit dosavadní restrikce. Demografové se obávají, že pokud nedojde ke změně, Čína se stane první zemí na světě, která zestárne dříve, než se jí podaří zbohatnout.

Kvůli obavám z přelidnění čínské úřady omezily povolený počet potomků na jedno dítě ve městě a dvě na venkově. Toto opatření je však nyní vnímáno jako hrozba ekonomickému vývoji, protože méně ekonomicky aktivních bude muset pečovat o stárnoucí populaci.

Přestože demografové i komunisté v parlamentu volají po uvolnění dosavadních restrikcí, úřady se obávají, že by to mohlo vést k problémům ohledně zajištění potravin pro zemi, jejíž obyvatelstvo už teď zahrnuje celou pětinu lidstva. Proponenti zachování stávající politiky také tvrdí, že malé rodiny byly klíčem k ekonomickému úspěchu a zůstanou jím i nadále.

Politika jednoho dítěte zůstává zatím v platnosti, má podporu nejvyšších míst a její vynucování může být dosti brutální, včetně nucených sterilizací.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10795

Diskuse

Obsah vydání | 29. 4. 2011