Nebát se krást

26. 4. 2011

Při státní cestě Jižní Amerikou ukradl český president plnicí pero. Učinil to před videokamerou a jeho čin viděl díky moderním médiím celý svět. V. Klaus tím udělal nesmírnou ostudu státu, který jako jeho zvolená hlava zastupuje, píše z Německa čtenář Oskar Kudrna.

V civilizovaném státě by president po tak skandálním činu musel odstoupit. Nikoliv v Česku. Klaus neodstoupil, ani se neomluvil. Ještě horší snad je, že se nenašel poslanec nebo senátor, který by Klause k odstoupení veřejně vyzval.

Jeho předchůdce, expresident V. Havel, léta kázal svým poddaným o morálce a poučoval je ve všech směrech. Pokud se mi to podařilo ověřit, Havel nevyzval svého následníka k resignaci, protože tento hrubě veřejné porušil morální zásady a uškodil tím státu.

Akce sbírat a posílat Klausovi kuličková pera nasvědčuje tomu, že obyvatelstvo bere krádež a poškození státní reputace jako "srandu". Když jsem po více než dvou desetiletích v r. 1990 navštívil tehdejší ČSSR/ČSFR (nebo jak se to tehdy jmenovalo) slyšel jsem slogan: "Kdo nekrade, okrádá sebe a svou rodinu". Ten slogan, po dvaceti letech svobody a demokracie, asi stále platí...

Tím ovšem neuvěřitelná, šokující historie nekončí. Na internetu v "iDnes" si nějaký pisálek liboval, jak Česko presidentskou krádeží získalo reklamu, a to zcela zadarmo. Lze takový názor brát vážně? Připomíná mi to žvást, kterým opilec Hašek komentoval ústy Švejka, bezcharakterniho podvodníka a zloděje psů, vraždu následníka trůnu Františka Ferdinana von Habsburg-Este.

Může se za takových okolností ještě někdo divit, že šéf korupční strany se stane antikorupčním vicepremiérem? Sotva!

Jsem zvědav, jestli se najde aspoň jeden český politik, který vyzve Klause veřejně k resignaci, nebo se toho chopí skupina občanů.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 26.4. 2011