POZNÁMKA NA OKRAJ:

Podivná nelidskost, anebo Co je asi tenhle Neubert zač?

26. 4. 2011 / Uwe Ladwig

Když jsem si v BL přečetl krátkou poznámkou pod názvem "Kdo nemá vysokoškolský titul, neměl by mít nárok na důchod", ani jsem se nedivil, protože mi nelidskost té myšlenky není vlastně neznámá. Takoví lidé jako tenhle Neubert existují i v Německu. Někteří z nich jsou provokatéři, jiní tak zvaní Comedians a někteří si jen myslí, že myslí. Tentokrát mi to ale nedalo a napsal jsem alespoň stručně:

Není vlastně divu, že nějaký současník, bohužel asi jen s velmi omezeným vzděláním, si myslí, že se může klidně rozloučit se sociálním státem, protože má údajně nadprůměrný, ve skutečnosti ale ještě směšný vlastní příjem. S takovým názorem opravdu není sám na světě. Lidi, kteří zastávají tyto názory, však zapomínají, že by se mohli kvůli nějaké nehodě náhle státy ve své zemi chudými. Také si neuvědomují, že sociální stát je jednou z největších vymožeností lidstva.

Zvlášť odhalující je to ve státech, v nichž desítky let existoval jiný společenský systém, který by mohl být alespoň částečně znovu vytvořen tím, kdyby pro něj v demokratických volbách hlasovalo velké množství finančně slabších občanů. Akademické tituly, ani ty, které byly přísně prověřeny, nejsou zárukou před možnou osobní nehodou, ani neuchrání před neznalostmi těchto podivných myslitelů, ani před všeobecnou hloupostí.

Ano, i kdybyste, pane Neuberte, patřil opravdu k těm zdánlivě úspěšným, nebo možná dokonce i k těm novým bohatým, stejně nejste imunní proti částečné idiocii, možná jste jí dokonce ještě víc zranitelný než průměrný člověk. Jistě, je to trochu morbidním ptát se, jak byste zítra žil, kdybyste už nemohl pracovat, protože byste musel jezdit na kolečkovém křesle, nebo byste byl jako dříve úspěšný člověk obětí syndromu vyhoření, a to ne na den, ale na léta nebo na desetiletí.

Už z důvodu možné revoluce slabých, už kvůli vlastnímu nejistému osudu by se měli lidé začít zamýšlet nad užitečností sociálního systému. Nebo na to máte jiný názor?

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 26.4. 2011