Špatná kvalita českých vysokých škol

Neučí myslet

25. 4. 2011 / Lukáš Lhoťan

Byly doby, kdy vzdělání bylo považováno za poctu, ale bohužel dnes mím dojem, že vzdělání je spíše důvodem k vstupu do třídy nadlidí. Jinak bohužel nemohu okomentovat demagogicky článek plný nesmyslů, lží a nenávisti od Jana Neuberta na blogu Idnes.cz.

Tento mladý člověk svým vlastním způsobem vlastně asi prezentuje myšlení mnoha dnešních mladých, kteří patří mezi tu malou skupinu šťastných, kterým se podařilo v dnešní době plné ekonomických problému získat dobrou práci a mít dobrý příjem. Tento aktuální pocit úspěchu v něm nejspíše vyvolal pocit nadřazenosti a nenávisti vůči důchodcům.

Jak jinak chcete zhodnotit jeho slova o "Jenom zestárnout a spoléhat se na to, že mladí studenti Vysokých škol, kteří se musí učit a vydělávat těmto příživníkům na nájem budou dosti pracovití a utrácet hodně peněz! Samozřejmě ne všichni jsou to příživníci. Někdo třeba měl vysoko školský titul a tak si důchod zaslouží, ale proč bych měl odvádět daně na někoho, kdo se celý život fláká někde v restauraci (servírky) a jediné, co umí je "už máte objednáno?". Nebo takové ty nepříjemné prodavačky, co sedí celý den na zadku u kasy. Proč by si měli zasloužit důchod? Naopak takový doktor, který má vysokou školu a pomáhá lidem si důchod zaslouží."

Ne, nebudu si na rozdíl od něj hrát na ekonoma, ale použiji zdravy rozum. Kdysi jsme zde měli otrocké systémy, kde malá skupinka lidí vlastnila většinu majetku a druhé lidí (jako otroky). Tito lidé argumentovali, že ti druzí lidé jsou prostě neschopní a nemají právo na to, aby vládli vlastnímu osudu a sami sobě, protože jejich majitelé jsou jim nadřazení.

Pan Neubert uvažuje stejně, máš vysokou školu, jsi člověk, nemáš vysokou školu, jsou jen odpad. Podle jeho názoru lidé pracující tvrdě od rána v obchodních domech, kam chodí nakupovat nejspíše i on a jeho rodiče, nejsou ničím jiným než lidským odpadem, ke kterému se můžeš chovat hůře než k zvířatům. Když tak nad tím přemýšlím, vzpomínám si na to, jak mi přeživší z koncentračních táborů komunismu a nacismu povídali o tom, jak se k nim chovali dozorci -- myšlení těchto dozorců bylo stejné jako myšlení pana Neuberta, vězni byli pro ně lidským odpadem.

Vrcholem jeho článku je jeho závěr. Podle něj platí důchodový fond pouze vysokoškolsky vzdělaní lidé?! Je to totální absurdita. Nevím, kolik vydělává pan Neubert, ale já osobně (a většina mých příbuzných také) jsem v posledních letech odvedl na daních a srážkách tomuto státu měsíčně desítky tisíc korun, nepotřebuji se k těmto odvodům ohánět vysokoškolským diplomem (ani mí příbuzní). Byly doby, kdy základem fungujícího státu byla dobrovolná charita, podpora podnikání, kolektivní odpovědnost apod. Dnes ale mám dojem, že spíše směřujeme k státu, kde lidé, jako je pan Neubert, nastolí novodobý otrocký systém a zruší demokracii ve jménu malé skupiny nadlidí.

Ale uvažování a vliv lidí,, jako je Neubert má dalekosáhle dopady i na ostatní oblasti naší společnosti. Byli to právě takovíto nadlidé, kteří opojeni pocitem vlastní nadřazenosti zatáhli naši společnost do mnoha válek, genocid a nakonec do úpadku.

Nejsem levičák, ani pravičák, jsem liberál a jsem přesvědčen, že stát by měl podporovat a stavět na střední třídě, ale to, co poslední dobou slyším od mnoho vysokoškolsky vzdělaných lidí, jsou takové nesmysly, až mám dojem, že na vysokých školách se neučí rozumovému uvažování, ale jde jen o to mít diplom pro vstup do elitních klubů a skupin nadlidí, je to bohužel smutné, když vidíme nejen ekonomický, morální, ale i intelektuální úpadek naší společnosti. Můžeme se pak divit, že mnoho lidí hledá únik v různých orientálních kultech a filozofiích? A perlička na závěr: většina vedoucích představitelů neonacismu a fašismu má vysokoškolský diplom, podle logiky Neuberta bychom měli asi preventivně "střílet a věznit každého vysokoškoláka?" To asi ne.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 22.4. 2011