Demagogická interpretace slov Karla Schwarzenberga

24. 4. 2011

Reaguji na Váš "překlad" slov Karla Schwarzenberga v rozhovoru pro Novinky.cz, píše čtenář Ivo Mareš.

1. Každý člověk by měl mít možnost se rehabilitovat.

(Schwarzenberg tu zaměnil slovo "politik" slovem "člověk." Na Západě většinou politik, který udělal chybu, odstoupí.)

LŽETE! Jednalo se o reakci K.S. na otázku - "Padlo na té schůzce, že se Vít Bárta může do vlády vrátit, že jeho náměstek na dopravě Šmerda je pouhý záskok?" Jeho reakce je pak pochopitelná. Kde bere Jan Čulík jistotu, že Vít Bárta udělal chybu a nestal se pouze obětí her dvojice Kočí - Tluchoř? O tom prosím rozhodnou orgány k tomu povolané, ne Jan Čulík ani Karel Schwarzenberg. A pokud Víta Bártu zprostí obvinění, pak je čistý a žádnou chybu neudělal, tedy může dojít k zcela oprávněné rehabilitaci.

2. Považuji při vší úctě k ABL komunistickou stranu za větší zločineckou organizaci, než byla kdy ABL.

(Důvod, proč podle Schwarzenberga vazby politiků na soukromé bezpečnostní agentury nevadí.)

DEMAGOGIE J.Č.! Ano, z jakého důvodu by měli být lidé, kteří předtím podnikali v bezpečnostní agentuře nějak diskriminování a označováni jako nevhodní pro politiku? Kde je prosím nějaký důkaz, že Vít Bárta něco v politice zajistil pro ABL nebo naopak ABL něco zajistila pro Bártu? Jsou to bohapusté spekulace pisálků z MF DNES.

3. Je to trošku zmatená žena [Kristina Kočí]. Já nebudu nikdy nikomu vyčítat, když kvůli krásné blondýnce udělal nerozumný krok.

(Blahosklonná nadřazenost vůči ženám.)

ZNOVU DEMAGOGIE J.Č.! Jde o citace dvou vět, které se v rozhovoru nacházejí na úplně jiných místech. První citovaná věta patří do kontextu - "Je to trošku zmatená žena. Šestadvacetiletá holka, která se stane nejen poslankyní, ale i šéfkou klubu, která se podílí na jednáních špičky státu." Schwarzenberg prostě kritizuje její nevyzrálost a chování. A druhá citovaná věta patří do kontextu - "Je na ODS, co s panem Tluchořem udělá, a s odpuštěním já nebudu nikdy nikomu vyčítat, když kvůli krásné blondýnce udělal nerozumný krok." Zde Schwarzengerg prostě diplomaticky a správně říká, že je věcí ODS, koho si nechá v čele svého poslaneckého klubu a nehodlá se k tomu vyjadřovat. Poznámka o krásné blondýnce (přitom Kočí vypadá jako transvestita) měla působit pouze pro odlehčení a je to diplomatická řeč, ve které přece jen Tluchoře zkritizoval.

4. Dávno jsem se smířil s tím, že se musím stýkat s politiky, na kterých mi spousta věcí vadí. Nemůže být kritérium v politice, že mi někdo vadí. (Chci za každou cenu zůstat v politice, a tak nehodnotím, s jakými lidmi se tam stýkám.)

LŽETE! Znovu demagogie a vytrhávání z kontextu. Patří k tomu také věty - "Kdybych trval na odchodu všech lidí, kteří mi v české politice vadí, tak bychom měli podstatně pozměněné osazenstvo." a "Nemůže být kritérium v politice, že mi někdo vadí. Kdyby byl toto můj princip, tak bych s sebou musel nosit samopal." Schwarzengerg prostě poukazuje na to, že politika je špinavá (JAKO VŠUDE NA SVĚTĚ) a nikdy se to nezmění a hlavně, JEDNÁ S LIDMI, KTEŘÍ BYLI ZVOLENI VE VOLBÁCH a mají tedy mandát od občanů a co si o nich myslí sám Schwarzenberg je věc vedlejší. Pokud by měl být absolutně nekompromisní a mít ten princip a kritérium, že kdo mu v politice vadí, tak by vypadal jako Šinágl nebo Cibulka. To by do politiky nemohl jít vůbec nikdy žádný slušný člověk. A mimochodem, to neznamená, že Schwarzenberg nemá žádné hranice, kdy by už z nějakého politického jednání odešel a opustil i nějaký politický (třeba koaliční) projekt. Takovou hranici zcela jistě má.

Na závěr. Opravdu si myslíte, že čtenáři Britských listů potřebují návody, jak číst rozhovory??? To dělá Mladá fronta a přesně proto, aby demagogicky ovlivnila čtenáře. Já jsem nevolil ani TOP 09 ani VV. Oba subjekty ani nepovažuji za politické strany. Karel Schwarzenberg mi není sympatický tím, jak je vždy jakoby nad věcí, Radka Johna jsem považoval za otřesného ministra vnitra s otřesným slovníkem a Vítu Bártovi prostě nevěřím, ale co jste předvědl Vy pane Čulíku, to je strašná demagogie a manipulace "novináře". Nejsme hloupí pane Čulíku, zkoušejte si to na jiné.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 22.4. 2011