BRITÁNIE:

Začíná se drolit vládní koalice?

23. 4. 2011

Několik dní před volbami do obecních zastupitelstev, referendu o případném zrušení většinového hlasovacího systému a zavedení tzv. "alternativního" hlasovacího systému a před volbami do skotského parlamentu (všechny tyto volby se budou konat ve čtvrtek 5.5.) se začínají objevovat rozpory v londýnské konzervativně-liberálně demokratické koalici.

Liberálnědemokratický náměstek premiéra Nick Clegg v minulých dnech zaútočil na protekcionářství při udělování pracovních příležitostí a získávání brigád mladým lidem podle toho, kdo ve vlivných kruzích "zná váš otec". "Až příliš dlouho jsou tzv. "internships" (kdy vás vlivný podnik zaměstná, často zadarmo, na pár měsíců na zácvik) doménou lidí s ostrými lokty a s dobrou protekcí. Neférová, neformální ujednání dokáží zkreslit trh práce ve prospěch těch, kdo už konexe mají. Chceme férový pracovní trh založený na schopnostech, ne na protekci. Mělo by to být o tom, co znáte, ne, koho znáte," řekl Nick Clegg a pak se omluvil, když novináři zjistili, že i on dostal v mládí pracovní příležitost z protekce.

Konzervativní premiér David Cameron se ostře proti tomuto Cleggovu výroku nyní vymezil. Podle něho není nic špatného na tom, když poskytnete pracovní příležitost či brigádu nebo zácvik na základě protekce. Uvedl: "V moderním světě se vždycky budou vyskytovat lidi, kteří vám budou pomáhat v úřadě na základě nejrůznějších kotaktů, přátelských, politických, nejrůznějších. Dělám to a budu to dělat i nadále. Nemám s tím vůbec problém."

Jiným jádrem sporu je nadcházející referendum o možném zavedení tzv. "alternativního hlasování" (alternative voting, AV) , které by mělo nahradit dosavadní britský většinový volební systém, který silně zvýhodňuje velké strany a umožňuje jim volební vítězství, aniž dosáhnou padesáti procent voličské podpory. Konzervativci alteernativní hlasování odmítají, liberální demokraté je prosazují.

Liberálnědemokratický ministr pro podníkání Vince Cable apeloval na vznik "pokrokové většiny" labouristických a liberálnědemokratických voličů, kteří by se sjednotili a zabránili by, aby v Británii v příštím století tak jako v minulém dominovala ve vládě Konzervativní strana.

Cable poukázal na to, že voliči liberálních demokratů, labouristů a Zelených mají dohromady více než padesát procent hlasů britských občanů, ale protože jsou ty tři strany nejednotné, vyhrává ve volbách Konzervativní strana s minoritním počtem hlasů.

Pokud by v nadcházejícím referendu byl schválen systém alternativního hlasování a voliči by mohli na volebních lístcích hlasovat v rámci své druhé a třetí volby pro jiné strany, konzervativci by ztratili svůj "monopol" na vládnutí Británii.

Cable také poukázal na to, že konzervativci ve své předvolební kampani útočí na liberální demokraty za to, že "porušili své předvolební sliby" tím, že se dali s konzervativci do vládní koalice. Konzervativní člen komunální samosprávy William Norton v městě Redditch rozesílá letáky, v nichž nabádá voliče, aby nehlasovali pro alternativní volební systém a aby tím potrestali liberální demokraty za nedodržování svých předvolebních slibů - tím, že se po volbách ve vládě spojili s konzervativci.

Cleggův apel podpořil také významný starší politik Labouristické strany Peter Hain. Vyzval labouristické voliče, aby potlačili svůj odpor vůči šéfu liberálních demokratů Nicku Cleggovi a hlasovali pro alternativní volební systém a "rozbili tak konzervativní sevření britské politiky".

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDEZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 22.4. 2011