NATO: "Nedokážeme zastavit ostřelování Misuráty"

20. 4. 2011

Británie vyšle do Benghází tým vojenských poradců, ale nedodá libyjským povstalcům zbraně. EU plánuje rozmístit ozbrojené síly, které by zajistily dodávky humanitární pomoci, ale její záměr se nelíbí humanitární organizaci OSN. A velitelé NATO v úterý dali najevo, že nejsou schopni zastavit ostřelování povstaleckého města Misuráta silami Muammara Kaddáfího.

Ve třetím největším libyjském městě jsou nemocnice přeplněny raněnými. Sídlo je obleženo již takřka dva měsíce, povstalci dosud drží pozice na pobřeží nedaleko přístavu. Vládní síly v posledních dnech ostřelovaly město dělostřeleckými granáty a raketami, v úterý se ještě bojovalo ve středu města, odkud byly slyšet výbuchy a střelba.

Letecké údery NATO se nyní zaměřují pouze na radary a protivzdušnou obranu, tvrdí jeden z obyvatelů, který si nepřál zveřejnit svou totožnost. NATO tvrdí, že více dělat nemůže.

Nemocnice jsou přeplněné a 120 pacientů by bylo třeba evakuovat, informuje Světová zdravotnická organizace (WHO). Tato organizace se také staví rezervovaně k myšlence, že by EU mohla rozmístit v Libyi ozbrojené síly zajišťující humanitární pomoc, a prohlásila, že může stále ještě využívat civilních instalací. Návrh na ozbrojený zásah EU také vyvolal varování ze strany Kaddáfího režimu, podle nějž by se akce rovnala vojenské operaci.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 20.4. 2011