Geithner: Kongres umožní nárůst dluhu, aby zabránil státnímu bankrotu

18. 4. 2011

Americký ministr financí Timothy Geithner řekl o víkendu médiím, že představitelé Republikánské strany ho soukromě ujistili podporou návrhu, podle nějž bude moci Obamova administrativa zvýšit zákonné limity pro státní dluh. Toto zvýšení má předejít státnímu bankrotu Spojených států amerických.

Avšak předseda rozpočtového výboru Sněmovny reprezentantů Paul Ryan reagoval prohlášením, že ačkoliv si nikdo bankrot nepřeje, je současně zásadně důležité řešit budoucí zadlužování. Podle Ryana neexistuje žádná záruka, že jeho strana bude souhlasit se zvýšením stropu pro státní dluh nad hodnotu 14,3 bilionu dolarů bez současných škrtů ve federálních výdajích. Republikánský návrh rozpočtu počítá v příští dekádě se škrty ve výši 6,2 bilionu dolarů a reformou zdravotního pojištění pro lidi mladší 55 let.

Vláda podle vlastních prognóz dosáhne zákonného limitu pro zadlužení nejpozději 16. května a riskuje, že bude nucena vyhlásit bankrot. To se v dějinách Spojených států dosud nikdy nestalo. Podle Geithnera má jeho úřad k dispozici možnosti, jak bankrot odložit zhruba do 8. července.

Dohoda mezi Bílým domem a Republikány v březnu na poslední chvíli zabránila zastavení provozu vlády kvůli vyčerpání rozpočtu. Avšak Republikáni požadují dodatečné škrty v příštím roce, a pokud k nim nedojde, odmítají zvýšit limit pro vládní dluh.

Prezident Obama prohlásil, že věří ve zvýšení dluhového stropu. Kdyby k němu nedošlo, hrozí podle něj podkopání platební schopnosti vlády, poškození finančních trhů a potenciálně "uvržení světové ekonomiky zpátky do recese".

Bývalý šéf Fedu Alan Greenspan řekl, že finanční krize v USA je tak vážná, že by měly být zcela zrušeny daňové úlevy zavedené v době úřadování prezidenta George W. Bushe.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 18.4. 2011