MMF a Světová banka: Je třeba předejít nové ekonomické krizi

18. 4. 2011

Šéfové globálních financí se o víkendu sešli ve Washingtonu a vydali prohlášení, v němž varují, že nestabilita na Středním Východě a velký dluh veřejného sektoru v USA mohou podkopat křehké oživení světové ekonomiky.

Podle finančníků se výstup světové ekonomiky z nejhorší ekonomické krize od Velké deprese 30. let může snadno zastavit. Ředitel Světové banky Robert Zoellick řekl, že v oblasti stoupajících cen potravin "chybí jeden šok" k plnému propuknutí krize.

"Finanční krize nás poučila, že prevence je lepší než léčba. Nemůžeme si dovolit na tuto lekci zapomenout," řekl Zoellick v závěru jednání. Hlava Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn prohlásil, že nepokoje na Středním Východě a v Severní Africe ukázaly, že mohou existovat dobře vypadající údaje o růstu ekonomiky "bez toho, abyste měli udržitelný růst", protože situace v zemi generuje politické problémy. Ekonomické reformy v arabských zemích vyvolaly ekonomický růst, ale nedokázaly přitom vytvořit pracovní příležitosti pro mladé.

USA, které také zaznamenávají růst bez poklesu nezaměstnanosti, byly masívně kritizovány za nezvládání ohromného veřejného dluhu. Podle globálních finančníků to může ohrozit křehkou důvěru ve finanční sektor ekonomiky. Washington se stal také terčem kritiky ze strany některých rozvojových zemí, které upozorňují, že Spojené státy se samy vyhýbají úsporným ekonomickým opatřením, která po léta doporučují jiným zemím.

Americký ministr financí Timothy Geithner odpověděl prohlášením, v němž tvrdí, že USA se cítí zavázány k fiskálním reformám, "které sníží výdaje a omezí deficity, aniž by ohrozily ekonomické oživení".

Počátkem minulého týdne MMF vydal prognózu, podle níž americký rozpočtový deficit brzy dosáhne 10,8% HDP. To staví Wahington na stejnou úroveň jako Irsko a Řecko, které si na sanaci dluhů musely vypůjčit od Evropské unie a MMF.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 18.4. 2011