Saúdská Arábie snížila těžbu ropy

18. 4. 2011

Saúdskoarabský ministr ropného průmyslu Najmí v neděli oznámil, že jeho země v březnu snížila těžbu ropy o 800 000 barelů denně, protože na trzích je údajně nadbytečná nabídka. Jde o velmi silný signál ropného kartelu OPEC, že proti rostoucím cenám suroviny nehodlá nijak zasahovat. Ceny ropy v dubnu překročily 127 dolarů za barel a dosáhly kvůli nepokojům v Severní Africe a na Středním Východě nejvyšších hodnot za posledních 30 měsíců.

Ministři ropného průmyslu v Kuvajtu a Spojených arabských emirátech vydali prohlášení konzistentní s postojem Saúdské Arábie a tvrdí, že není v silách OPEC zastavit růst cen.

Agentura Reuters již předtím konzultovala dva zdroje z prostředí saúdskoarabského ropného průmyslu, které také tvrdí, že ke snížení těžby došlo kvůli slabé poptávce.

OPEC tedy nehodlá zvyšovat těžbu, ačkoliv občanská válka v Libyi způsobila výpadek v objemu zhruba 1,7 milionu barelů denně a japonská poptávka bude růst kvůli nedostatku energie po zničujícím zemětřesení.

Ceny ropy počátkem minulého týdne nejprve klesly, ale po zprávách z USA, které signalizují možný růst poptávky, opět začaly stoupat.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 18.4. 2011