Libye: Povstalci ustupují v Misurátě, pokračují boje o Adždabíju

18. 4. 2011

Síly Muammara Kaddáfího v neděli ostřelovaly raketami východní okraj města Adždabíja, který ráno během písečné bouře opustila kolona vozidel - v některých jeli povstalci, v některých jejich rodiny - a stáhla se dále na sever. Povstalci palbu opětovali a tvrdí, že vládní jednotky zůstaly nadále mimo město. Útoky vládních sil ukazují na neschopnost povstalců udržet území podél pouštní cesty na východ od města, kde ani po týdnech bojů nedokázala žádná ze stran dosáhnout významného postupu.

Na východní frontě probíhaly boje o Adždabíju, kterou momentálně drží povstalci, ale vládní síly na ni dál útočí. Povstalci nebyli schopni dosáhnout Kaddáfího domovského města Syrty, které je branou k západu země ovládanému loajalisty. Kaddáfího jednotky zase díky letounům NATO nedokážou postupovat na hlavní základnu povstalců v Benghází.

Postup povstalců západně od Adždabíje - přes Brigu a přístav Ras Lanúf - tradičně skončil upadnutím do léčky na konci příliš dlouhých zásobovacích linií, kde větší palebná síla a sofistikovanější taktika vládních sil rozhodly.

V Paříži ministr obrany Gerard Longuet popřel tvrzení generálního tajemníka NATO Rasmussena, že Aliance trpí nedostatkem bojových letounů. Podle něj je hlavním problémem nedostatek informací o pohyblivých cílech na zemi. Aliance prý dokáže zmařit logistické úsilí loajalistů na východě, ale pokud jde o boje ve městech, může pouze zabránit tragédiím.

Libyjská vláda se stala terčem mezinárodní kritiky kvůli útoku na Misurátu, při němž v rezidenčních oblastech používá těžké zbraně včetně dělostřeleckých granátů, raket, a podle některých zpráv i zakázané kazetové munice. Vládní mluvčí Músa Ibrahím v Tripolisu před zahraničními diplomaty popřel, že by vládní jednotky někde útočily na civilisty. Zahraniční novináři ovšem z východní i západní fronty informují o nasazení těžké výzbroje. Později generálmajor Sálih Ibrahím popřel, že by vládní síly používaly kazetových pum, a řekl, že armáda takovými zbraněmi nedisponuje a jednotky nejsou vycvičeny v jejich použití.

(Podle zprávy organizace Human Rights Watch byly v Misurátě nalezeny zbytky minometné kazetové munice ráže 120 mm španělského původu, kterou Libye nakoupila v roce 2008. Není ovšem zřejmé, zda vládní síly vůbec mohly tuto munici bez úprav vystřelovat ze zastaralých sovětských minometů, jimiž standardně disponují, nebo zda to také skutečně udělaly - Pozn. KD.)

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 18.4. 2011