Kdo jsou salafističtí džihádisté?

15. 4. 2011

Salafisté představují původně zcela apolitickou verzi konzervativního islámu, která zdůrazňovala "reislamizaci" na úrovni každodenního života. Výraz "salaf" znamená v arabštině "odvěký, starobylý" a je spojen s prorokem Mohamedem. Salafisté tvrdí, že islámská víra byla během staletí po prorokově smrti pokažena a volají po návratu k její autentické verzi. Francouzský politolog a orientalista Gilles Kepel v 80. letech nalezl v Evropě nějaké salafisty, ale většinou nehlásali revoltu a nijak se politicky neprojevovali.

V polovině 90. let ovšem došlo ke změně a rostoucí počet salafistů se začal hlásit k (malému) džihádu. Kepel zdůrazňuje, že původní salafismus vyzýval k modlitbám a půstům, nikoliv k politické akci. Kepel začal označovat salafisty, kteří podlehli militantní propagandě jiných radikálních islamistů, jako "salafistické džihádisty". Tato skupina je nyní přítomna v Evropě a od roku 2001 se pokusila o více než 30 teroristických útoků.

Zatímco evropští experti považují salafistický džihádismus za ideologické hnutí s hlubokými náboženskými kořeny, americké zpravodajské služby jeho existenci velmi dlouho ignorovaly.

Experti varují, že salafističtí džihádisté jsou odpůrci evropského pojetí demokracie, jejichž naprosté odcizení vůči společnostem, v nichž žijí (ať už jsou to společnosti evropské nebo společnosti islámského světa) je spojuje s al-Kájdou.

Rozhovor s profesorem Gillesem Kepelem o extrémistických a násilných variantách islámu (v angličtině): ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 15.4. 2011