Italský aktivista mrtev, zavraždila jej al-Kajdá

15. 4. 2011

Hnutí Hamás dnes v Gaze nalezlo tělo propalestinského aktivisty Vittoria Arrigoniho, kterého unesla militantní organizace napojená na al-Kájdu. Šestatřicetiletý Ital byl nalezen uškrcený v opuštěném domě. V souvislosti s vraždou byli zatčeni dva muži a po dalších se pátrá.

Saíb Irikát, který pracuje pro Američany podporovaného palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse, označit zabití Arrigoniho za "temnou stránku palestinské historie" a vyzval k národnímu usmíření.

Džihádističtí salafisté v Gaze spojení s al-Kájdou včera pohrozili, že uneseného Arrigoniho ve 14:00 hodin světového času zabijí, pokud nebude propuštěn jejich v březnu zatčený předák.

Dnes bylo Arrigoniho tělo nalezeno bezpečnostními jednotkami vládnoucího hnutí Hamás. Italské ministerstvo zahraničí jeho totožnost potvrdilo.

Vittorio Arrigoni byl propalestinský blogger žijící v Gaze od srpna 2008, kdy přijel na palubě lodi s humanitární pomocí.

Salafisté, kteří Arrigoniho zavraždili, prosazují extrémnější formu politického islámu než vládnoucí Hamás, požadují důsledné vymáhání zákoníku šaría, vypovězení všech křesťanů z Gazy a podnikají ozbrojené útoky například na internetové kavárny. Nesouhlasí s příměřími, které Hamás uzavíral s Izraelem, ani s pokusy nalézt politický kompromis se sekulárními palestinskými organizacemi, jako je Abbásův Fatáh.

Palestinští a izraelští analytici jsou přesvědčeni, že někteří ze salafistů jsou ve skutečnosti cizinci, kteří se do Gazy dostali z Egypta.

Arrigoni byl prvním cizincem uneseným v Gaze od roku 2007, kdy byl 114 dní držen v zajetí novinář BBC Alan Johnston, jehož zajala jiná skupina spojená s al-Kájdou.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 15.4. 2011