Duben 2011: Rozklad vlády Václava Klause

5. 4. 2011 / Boris Cvek

Včera jsem v rádiu slyšel podle mne velmi skandální vyjádření ministra vnitra Johna k případu údajného uplácení poslance Škárky ministrem dopravy Bártou.

Podle Johna orgány činné v trestním řízení musejí věc prošetřit a ukázat, že o žádné uplácení nešlo. (!!)

Tím ovšem ministr vnitra předjímá výsledek vyšetřování a dává vlastně policii najevo - jako její šéf a zároveň jako angažovaná osoba podávající trestní oznámení - jak má celá věc dopadnout.

Příkaz zní jasně: vyšetřování musí dopadnout v zájmu jeho strany.

Považuji toto jeho arogantní přeřeknutí za horší, než je samotná podivná aféra kolem poslance Škárky, která připomíná spíše frašku.

V každém případě vláda Václava Klause se během jeho výletu po Jižní Americe rozkládá přímo před očima.

Loutka (Petr Nečas) ztratila provázky a potácí se v chaosu.

Některá stádia procesu rozkladu vlády, jež má nominální většinu ve Sněmovně 118 poslanců, jsou naprosto nečekaná a Johnovými slovy "idiotská" (dění kolem Škárky), jiná můžeme očekávat předem, např. "grilování" ministra Vondry ve Sněmovně, a s jistým smutkem nad tím, jak ani Alexandr Vondra, za kterého se stavějí ve svém prohlášení Dana Němcová, Rudolf Battěk a Jiří Gruntorád, nedokáže do české politiky vnést západní kulturu a zuby nehty se drží svého postu a své ublížené "pravdy", dokud nebude k odchodu potupně donucen.

Zdá se, že vláda si měla od počátku přiznat, že je vládou prokorupční (což se ukázalo už za Drobila, který je za své zásluhy o korupci oslavovanou hvězdou ODS), což by umožnilo jakž takž uchovat její stabilitu. Vzbouřené emoce by se uklidnily společným rozkrádáním.

Protikorupční rétorika ve střetu s realitou naopak odkrývá, že je zloděj bezmála každý a že strany vládní koalice se bez korupce neobejdou, že korupci nachází jedna u druhé (na bližním hřích vždycky vynikne víc) a že politikové, na něž padl stín podezření, nemohou být odříznuti stejně jako nelze odříznout nádor, který už prorostl celý organismus.

Vládní boj s korupcí končí truchlivým poznáním, že bez korupce současná garnitura nedokáže vládnout.

Ba je dokonce do korupce tak zapletena, že sám ministra vnitra úkoluje policii tak, aby v případě jeho trestního oznámení věc vyřešila v tom smyslu, aby se na žádnou korupci nepřišlo.

To je pravý projev zoufalství.

ZDE jsou Johnova slova zachycená na videu ze stránek ČT24 (od 6:50)

Němcová, Battěk a Gruntorád stojí na Vondrově straně: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 5.4. 2011