Neomalený útok na Václava Moravce

5. 4. 2011 / Jiří Jírovec

Petr Hájek, vicekancléř prezidenta pro oblast kultury a komunikace, se pustil do Václava Moravce (téžZDE Podle něj je

"ČT nastavena jako jedna z hlavních úderných pěstí antiklausismu."
(Proč používá Hájek komunistického žargonu jako "úderná pěst"? pozn. red)

a v případě Václava Moravce navíc o

"směšnou namyšlenost malého zakomplexovaného človíčka."

Protože mohu sledovat internetové vysílání ČT, chtěl bych se Václava Moravce zastat. Nemá to lehké, protože se týden co týden snaží vytáhnout alespoň trochu smysluplnou informaci od politiků a přitom nějak zvládnout jejich ego a mezistranické nevraživosti.

Potíž je v tom, že na pozadí Moravcových otázek vypadají politici většinou jako blekotající blbci. Místo, aby se za to neměli rádi a nechali si od svých PR expertů poradit, osopují se na novináře.

V OVM věnovaných zdravotnictví se Moravec asi hodinu a půl pokoušel dostat z přítomných lékařů a presidenta VZP, alespoň trochu souvislou informaci, která by diváka poučila, pokud ne přímo nadchla pro základní reformu. Moravcovo nadlidské úsilí vedlo jen k tristnímu poznání, že bordel ve zdravotnictví je takového druhu, že se s tím nedá vlastně nic dělat. Kdyby Heger nemusel zachovat dekorum a držet se trojkoaličního klišé, že se k reformě rozhodli, a tak ji uskuteční "padni, komu padni", tak by musel plně souhlasit se vším, co u Moravce říkal opoziční Rath.

To, že se Moravec někdy neptá na věci, které by mohly diváky a budoucí voliče zajímat, není zjevně dáno tím, že by o daném tématu věděl málo, ale daleko spíš nechutí poslouchat další žvásty. Moravec mohl Hegerovi říct, že je pravda, že trojkoalice slibovala reformu zdravotnictví, takže má jakýsi mandát, ale že volič mohl odevzdat hlas, protože si myslel, že vláda bude vědět, co dělá a proč. A mohl se zeptat, jestli v situaci, kdy ministr vlastně nic neví (kolik má lékařů, jak jsou pojišťovnami placeni, jaká lůžka jsou nadbytečná a co se stane s personálem, který je obsluhuje a to že statistické údaje, o nichž se domnívá, že je VZP nemá, jsou k dispozici) není riskantní, pouštět se do honosné stavby na chatrných základech.

Moravcovi je vyčítána věta "O jakých tématech se po dnešních Otázkách bude mluvit?" Mně by připadala vhodnější část písně V+W: "Nebuďte lidé hluší a nastavte uši, chceme vás na mou duši, nic víc než varovat." Kdyby taková změna sloganu byla příliš provokativní, doporučil bych nahradit v tom původním slovo "bude" slovem "mělo".

Dodám ještě, že v Kanadě by si žádný politik nedovolil tak neomalený útok na televizní celebritu (Moravec jí v ČT je), jaký předvedl (odborník přes komunikaci a kulturu!) vicekancléř Hájek. To, že politici mají své oblíbené a neoblíbené novináře je běžné. V českých malopoměrech k tomu přistupuje nabubřelost politiků. Za zmínku ještě stojí, že v české společnosti není třeba "úderných pěstí antiklausismu či antihavlismu", protože tito dva politici se zesměšňují a historicky znemožňují sami i bez nohsledů, kteří servilně přilévají olej do mediálních ohňů.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 5.4. 2011