Člověka v tísni a kauza Bradley Manning:

Člověk v tísni otevřeně přiznává dvojí metr ohledně přístupu k lidským právům

5. 4. 2011 / Daniel Veselý

Kauzu Bradleyho Manninga netřeba čtenářům Britských listů sáhodlouze představovat. Manning je americký voják, který s největší pravděpodobností předal organizaci WikiLeaks k publikaci utajované dokumenty americké armády, byl obviněn a nyní je držen v izolaci v podmínkách, které jeho právník přirovnal k mučení. Manning bude nejspíše odsouzen k trestu odnětí svobody v trvání desítek let. Politická organizace Člověk v tísni, která selektivně přistupuje k porušování lidských práv, ústy ZDE šéfa lidskoprávní sekce Marka Svobody tuto selektivitu nyní oficiálně potvrdila.

Svoboda se ke kauze Manning vyjádřil takto:

"Člověk v tísni se této kauze nevěnuje. Nemáme ambici dohlížet na lidská práva celosvětově, zaměřujeme se na jiná teritoria....Pokud dochází k nepřiměřenému zacházení, je to samozřejmě špatně, zvláště pokud se to děje v demokratické zemi. Na druhou stranu v demokracii fungují mechanismy korekce a dovolání, které třeba v Barmě vůbec neexistují."

Lidská práva jsou univerzální a jakékoliv jejich pošlapávání je odsouzeníhodné, pane Svobodo; ať již se pošlapávají v demokratické zemi, nebo despotické Barmě. To co pan Svoboda prohlásil mne hluboce uráží, přestože je můj negativní postoj k činnosti Člověka v tísni celkem vyhraněný.

Na druhou stranu tato organizace, jíž vadí porušování lidských práv v zemích, které nejsou na kordy s mezinárodní komunitou (tj. Spojenými státy a jejich spojenci) a jíž nezajímá mnohdy daleko závažnější pošlapávání lidských svobod ve státech, které s mezinárodní komunitou spolupracují, oficiálně prezentovala stanovisko, o němž se doposud -- co má paměť sahá -- jen psalo.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 5.4. 2011