Bude OSN v Libyi chránit jen vzbouřenecké civilisty?

28. 3. 2011

Britští a američtí politikové přiznávají, že jsou v těsném kontaktu s vzbouřeneckými představiteli ve východní Libyii, ale dosud není jasné, zda je vzbouřenecká ofenzíva koordinována mezi oběma stranami, anebo zda vzbouřenci pouze využívají výhodné situace, píše moderátor Channel Four News Krishnan Guru-Murphy. Ať je tomu jakkoliv, obojí se zdá být v souladu. Vzbouřenečtí bojovníci dorazili do měst Brega a Ras Lanuf, jakmile odtamtud byli Kaddáfího bojovníci vyhnáni.

Pokud se neocitají žádní civilisté uprostřed palby, není zřejmě z hlediska rezoluce Rady bezpečnosti OSN žádný problém. Ale jestliže jsou v městech, jako je Sirte, vyháněni civilisté, kteří podporují Kaddáfího, ze svých domovů, jak se k tomu postaví OSN?

Rezoluce praví, že účelem západních zásahů je "chránit civilisty a civilisty obydlené oblasti před hrozbou útoku Libyjské arabské džamahiriya." Přicházejí zprávy, že civilisté prchají ze svých domovů v Sirte, protože se obávají, co se jim stane, až převezmou vzbouřenci jejich město. Má západní aliance povinnost ochraňovat i je, a umožnit jim, aby zůstali doma?

Představa, že nějací civilisté mohou podporovat Kaddáfího, zpochybňuje skoro všechny předpoklady. A ve skutečnosti nevíme, jak velkou roli hraje strach a zastrašování při té podpoře - v městech Sirte i v Tripolisu.

Minulý týden sice nepřineslo západní bombardování žádné civilní oběti, avšak nyní zřejmě vzniká úplně jiný problém.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 28.3. 2011