Západ se nepokouší "zabránit dalšímu vraždění", ale ničí Kaddáfího vojenské kapacity a infrastrukturu

21. 3. 2011 / Karel Dolejší

Těžko lze souhlasit s tvrzením, že západní vojenské úsilí je "relativně rozumné", protože Kaddáfího armádu s největší pravděpodobností nedokáže zastavit. Může sice zabránit tomu, aby Kaddáfího jednotky používaly proti povstalcům tanky a těžké dělostřelectvo, ale nikoliv tomu, aby jeho pěchota postřílela povstalce přímo ve městech.

Prostředek, který neslouží deklarovanému účelu, není dobrý prostředek. Letecká kampaň není dobrým prostředkem k ukončení ozbrojeného násilí a je to dávno a po léta všeobecně známo. Vynutit si ukončení ozbrojeného násilí by mohla jedině pozemní intervence - tu však Rezoluce č. 1973 výslovně zakazuje.

Proto je naprosto namístě ptát se, proč byla v tomto případě bezletová zóna přesto vyhlášena. Zprávy o tom, že má nyní docházet k útokům na Kaddáfího logistické kapacity, neznamenají nutnou souvislost s ochranou civilistů. Docela určitě však mají co do činění s pokusem změnit rovnováhu sil na bojišti ve prospěch povstalců v Benghází. Kaddáfího to nutí, aby co nejvíce svých vojenských kapacit použil okamžitě, než budou eventuelně zničeny. Je ale přitom velmi pochybné, zda ztráty budou tak rapidní a rozsáhlé, aby Kaddáfímu zabránily i přesto povstalce zlikvidovat. V Bosně ani v Iráku bezletové zóny podobných cílů naprosto nedosáhly.

Platí tedy teze potvrzovaná mimochodem i zprávami Mezinárodního červeného kříže, že mezinárodní vojenský zásah válku eskaloval, tj. zhoršil. Je navíc velmi pravděpodobné, že snaha zlikvidovat Kaddáfího logistické kapacity zahrnující nutně ve větší míře útoky na pohyblivé cíle způsobí ještě mnohem více "vedlejších škod" mezi civilisty než úvodní relativně "chirurgická" fáze koaliční ozbrojené operace.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 21.3. 2011