Libyjské síly se blíží k Benghází, letecké údery koalice lze očekávat po setmění

19. 3. 2011

Podle analýzy společnosti Stratfor jednotky libyjské armády, které ráno vstoupily do Benghází, byly patrně jen průzkumnými oddíly. Francouzské a italské bojové letouny, které se již nacházejí v operačním prostoru, mohou podle americké společnosti zahájit útoky na pozemní cíle po setmění a využít tak faktu, že Kaddáfího jednotky zpravidla nejsou vybaveny přístroji pro noční vidění. (Například tanky sovětského původu přístroji pro noční vidění nepochybně vybaveny jsou, ale původně šlo o přístroje s aktivním vyzařováním, které mají ohromný demaskující efekt. Zveřejněné snímky libyjských tanků nenasvědčují tomu, že by v tomto směru došlo k nějaké modernizaci - pozn. KD.)

Letectvo může kromě tanků a dělostřelectva útočit také na zásobovací kolony, takže těžké vybavení Kaddáfího jednotek by brzy mohlo čelit logistickým problémům. Avšak pokud se koalice pokusí útočit na vládní jednotky nacházející se již na linii dotyku s povstalci, bude riskovat, že způsobí značné civilní ztráty. Ačkoliv potlačení územního systému protiletadlové obrany by mohlo proběhnout bez větších problémů, organické prostředky jednotek jako přenosné protiletadlové střely SA-7 a protiletadlové dělostřelectvo budou představovat nebezpečí po celou dobu operace.

Důležitou otázkou budou pravidla, jimiž se koaliční letouny budou muset řídit. Například Kaddáfího pěchota jezdí v civilních autech a teprve se uvidí, zda koaliční letouny hodlají útočit i na tato vozidla a riskovat, že způsobí značné civilní ztráty. Pokud ale toto riziko nepodstoupí, nemusí se jim podařit zastavit postup Kaddáfího pěších jednotek.

V každém případě použití letectva znamená civilní ztráty a zůstává nejasné, zda povede k dosažení politického cíle. A strategicky důležitá otázka je pouze jediná: Jak mezinárodní koalice vedená Evropany převedla autorizaci Rady bezpečnosti do jazyka vojenských cílů, a jakými operačními parametry a polními předpisy se bude zásah řídit?

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 18.3. 2011