Francouzské letouny nad Benghází

19. 3. 2011

sobota 18.30: Podle podvečerního zpravodajství rozhlasu BBC střílela jedna francouzská stíhačka na pozemní vozidlo Kaddáfího jednotek. Podle televize Al Džazíra stihačka zničila čtyři Kaddáfího tanky.

Navzdory vyhlášenému příměří pokračovaly během soboty podle svědků Kaddáfího jednotky v úporných útocích na Bengází a některé se dostaly do ulic Bengází, částečně prý byly odraženy. Informace nelze ověřit z nezávislých zdrojů.

Pokud se Kaddáfího jednotky skryjí v ulicích Bengází, bude daleko obtížnější na ně útočit leteckými údery než ve volné poušti; budou však potřebovat zásobování a západní letadla plánují přerušit jejich zásobovací linie.

Libyjská vláda tvrdí, že dodržuje vyhlášené příměří, z mnoha stran přicházejí důkazy, že to není pravda. Plukovník Kaddáfí vydal prohlášení adresované západním vedoucím představitelům, v němž obvinil OSN z agrese proti Libyi a varoval, že Západ bude svých akcí litovat.

Nejmenovaný francouzský úředník tvrdí, že bojové letouny jeho země létají nad Benghází a okolím a mohou "později v sobotu" útočit na libyjské tanky. Podle tohoto zdroje stroje zajišťují, že síly Muammara Kaddáfího zde "nemohou provádět žádné akce". Dotyčný hovořil s médii krátce po skončení summitu v Paříži, který měl zkoordinovat mezinárodní zásah.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Al-Džazíra ovšem s odvoláním na různé zdroje informuje přímo z místa o tom, že odstřelovači pálí ze střech v Misurátě, libyjské tanky útočí na město as-Zintan v západní Libyi, a údajně i italské letouny provádějí průzkum nad libyjským územím. Agenturní zprávy o přítomnosti francouzských letounů jsou opakovány, ale z místa je nikdo nepotvrzuje. Ráno byl v bojích v Benghází zabit spolupracovník al-Džazíry libyjský novinář Mohamed Nabbús. Podle katarské televize byly vládní síly během dne zatlačeny dále od města. Jaký je osud vládních jednotek, které podle BBC ráno vjely do pevnosti povstalců, z těchto zpráv není jasné.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 18.3. 2011