RB OSN schválila rezoluci pro vojenský zásah v Libyi

18. 3. 2011

Pátek 0.00: Britská, francouzská a americká vojenská letadla se připravují na ochranu města Bengází, centra libyjských vzbouřenců poté, co Rada bezpečnosti OSN hlasováním schválila vytvoření bezletové zóny nad Libyií a letecké údery proti jednotkám Muammara Kaddáfího.

Rezoluci navrhly Británie, Francie a Libanon, za podpory Spojených států. Rezoluce schválila bezletovou zónu nad Libyií a "všechna nezbytná opatření" kromě invaze "na ochranu civilistů a civilisty obydlených oblastí".

Rezoluci schválilo 10 z 15 členů Rady bezpečnosti OSN, 5 členů se hlasování zdrželo. Mezi nimi bylo Rusko, Čína a Německo. Rusko a Čína zastávají názor, že užívání síly proti jinému státu je nebezpečným precedentem.

Očekává se, že letecké údery proti jednotkám plukovníka Kaddáfího, které budou provádět britské a francouzské jednotky, začnou do několika hodin. Spojené státy se prvních leteckých úderů neúčastní, avšak logistickou podporu Británii a Francii poskytnou některé arabské země.

Kaddáfího jednotky se přibližují Bengází a francouzský prezident Francois Fillon uvedl, že "jde o čas" a že Francie podpoří vojenské akce do několika hodin.

Francouzská vojenská letadla budou zřejmě startovat ze základen u středozemního pobřeží, asi 1000 km od Libye. Vojenských operací se mají účastnit i některé arabské země.

Jeden odborník z britského letectva varoval v britském rozhlase ve zpravodajství ve 23 hodin, že Kaddáfí bude bezpochyby hrát špinavou hru a jeho média budou plná obvinění ze západní agrese a jistě zveřejní i množství záběrů údajně "západními interventy" vražděných žen a dětí. Dodal však, že silnice do Bengází je rovná a jasně viditelná a pro letecké údery proti Kaddáfího jednotkám je ideálním cílem. Informoval, že Kaddáfí závisí na podpoře zahraničních žoldáků, protože sám nikdy libyjské armádě nedůvěřoval a že podpora těchto žoldáků se rychle rozplyne, jakmile uvidí na obloze první britskou či francouzskou stihačku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 17.3. 2011