Egyptská junta propouští na svobodu další islamistické radikály

17. 3. 2011

ŠOK 22:33 Egyptské vojenské orgány propouštějí Mubarakovy vězně, obviněné z příslušnosti k islámským skupinám. Na svobodu se tak dostane Muhammad al-Zawahiri, bratr Aymana al-Zawahiri, druhého muže Al-Káidy. al-Zawahiriho bratr zmizel roku 2000 poté, co odešel z Jemenu do Spojených arabských emirátů, kde byl zatčen a předán v roce 2001 egyptské vládě , která ho odsoudila k smrti a uvěznila ve vězení Tora.

Zdroj řekl televizi Al Džazíra ve čtvrtek, že propuštění al-Zawahiriho souvisí s propuštěním dalších 59 zadržených osob. Zdroj uvedl, že egyptské soudnictví zrušilo rozsudek trestu smrti nad Muhammadem al-Zawahiri, za zřízení výcvikového tábora v Albánii a plánu zahájit vojenské útoky v Egyptě. Strýc Mohammeda al-Zawahiri a jeho právník Mahfouz Azzam potvrdil jeho propuštění podle údajů The Associated Press tiskovou zprávou. Úřady stále drží ve vězení jak Mustafa Hamzu, tak Taha Refaa, prominentní vůdce Jemaah Islamiyah, odsouzené egyptskými soudy k smrti. Mustafa Hamza byl autorem pokusu zabít Mubaraka v Addis Abebě v roce 1995.

Asistent amerického státního tajemníka pro demokracii a lidská práva Michael Posner, který je na pracovní návštěvě Káhiry, vyjádřil egyptské vládě své země ocenění za vynikající bilaterální spolupráci v různých oblastech bezpečnosti a snahy egyptské policie na všech úrovních úsilí o dosažení stability a vnitřní bezpečnosti...

Al Jazeera ZDE

Al Rai ZDE
Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 17.3. 2011