Americká špionážní operace se zaměřuje na manipulaci sociálních sítí

17. 3. 2011

Americká armáda vyvíjí software, které jí umožní tajně manipulovat sociální sítě. Bude k tomu využívat fiktivních internetových existencí, které se budou snažit ovlivňovat diskuse na internetových fórech a sociálních sítích a šířit na nich americkou propagandu.

Jedna internetová korporace v Kalifornii získala kontrakt od ústředního velitelství americké armády (Centcom), aby vytvořila "systém pro konstrukci internetových diskutérů", který umožní jedinému vojáku, aby řídil zároveň až deset různých svých internetových existencí.

Kontrakt požaduje, aby každá fiktivní internetová existence měla přesvědčivé zázemí, historii a zdokladovaný (i když fiktivní!) životopis a že až 50 řídících důstojníků musí mít možnost řídit své falešné ídentity na internetu, "aniž by se museli obávat, že je sofistikovaný nepřítel odhalí".

Odborníci na internetový provoz přirovnávají tento projekt k pokusům komunistické Číny potlačovat svobodu projevu na internetu.

Kontrakt americké armády požaduje, aby vznikl "jeden virtuální soukromý server" v USA a osm dalších serverů, které mají budit dojem, že jsou umístěny mimo USA, aby to vypadalo, jako že se na internetových diskusích podílejí skuteční lidé z různých částí světa.

Software má umožnit pracovníkům americké armády, kteří budou pracovat z jednoho místa v USA po 24 hodin denně, aby zasahovali do vznikajících internetových debat množstvím koordinovaných příspěvků na blozích, na twitteru, v chatroomech i jinde. Tato propaganda se má šířit z letecké základny MacDill nedaleko Tampy na Floridě, kde je ústřední velitelství jednotek speciálních operací americké armády.

Mluvčí Centcomu, velitel Bill Speaks uvedl: "Technologie umožní bloggerské aktivity na internetových stránkách provozovaných v cizích jazycích. Americká armáda tak bude neutralizovat násilnou extremistickou a nepřátelskou propagandu mimo území USA."

Speaks dodal, že tato propaganda se nebude šířit po internetu v angličtině, protože by bylo porušením zákona "cílit tuto propagandu proti americkým občanům". Kdykoliv zasahuje americká armáda na blozích či v diskusních skupinách, fungujících v angličtině, vždycky je to otevřeně a neanonymně, uvedl Speaks. Anonymní fiktivní existence budou diskutovat v arabštině, v jazyce Farsí, Urdu a v paštunštině.

Jde o program Operation Earnest Voice (OEV), který poprvé vznikl v Iráku jako psychologická zbraň proti internetové přítomnosti al Kajdy. Od doby svého vzniku se Operation Earnest Voice stala programem, financovaným částkou 200 milionů dolarů a programu se používá proti džihadistům v Pákistánu, v Afghánistánu a na Blízkém východě.

Vysocí velitelé americké armády považují OEV za klíčový nástroj v boji proti terorismu a proti radikalizaci. Generál David Petraeus charakterizoval tuto operaci jako úsilí "neutralizovat extremistickou ideologii a propagandu" a zajistit, aby byly v regionu slyšet důvěryhodné hlasy. Dodal, že cílem americké armády je "být první, kdo přichází s pravdou".

Tento měsíc zdůraznil Petraeusův následník generál James Mattis, že OEV "podporuje všechny aktivity, jejichž cílem je rozložit nepřátelský narativ, včetně aktivit na internetu".

Zjištění, že americká armáda vyvíjí fiktivní internetové existence, známé uživatelům sociálních sítí jako "punčochové loutky" by mohlo vést i jiné vlády, soukromé firmy a nevládní organizace, aby učinily totéž.

Kritikové si stěžují, že americká armáda bude takto na internetu vytvářet falešný konsensus, vytlačí nevítané názry a bude potlačovat komentáře či zprávy, které neodpovídají jejím cílům.

Americká armáda potvrdila, že kontrakt ve výši 2,6 milionu dolarů byl v této věci udělen losangeleské společnosti Ntrepid.

Vytváření fiktivních existencí proti americkým občanům by se setkalo s trestním stíháním. Ve Spojených státech byla už stíhána celá řada osob, které si na internetu vytvořily falešnou identitu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 17.3. 2011