Steven Chu: Havárie ve Fukušimě je "vážnější než Three Mile Island"

17. 3. 2011

Americký ministr energetiky Steven Chu prohlásil, že situace v havarované japonské jaderné elektrárně Fukušima Dai-iči vypadá vážněji než částečné roztavení reaktoru, k němuž došlo v Pennsylvánii v roce 1979. Předmětem obav zůstávají dochlazovací nádrže s vyhořelým palivem na čtvrtém bloku, o nichž Američané tvrdí, že se vyvařily. Podle amerických expertů je radiace v objektu elektrárny patrně velmi vysoká a omezuje činnost personálu na minimum. Společnost Tepco provozující elektrárnu byla varována před rizikem obnovení řetězové jaderné reakce. Ta by nezpůsobila jaderný výbuch, ale značně zvýšila únik radioaktivity.

Americká vládní agentura NRC má 11 expertů přímo na místě havárie. Podle doporučení amerických orgánů, která se od včerejška liší od doporučení orgánů japonských, by Američané nacházející se v dané oblasti měli opustit oblast v okruhu 80 km kolem elektrárny. Japonské úřady evakuovaly obyvatele v okruhu 20 km a dalším v okruhu 30 km doporučily nevycházet. Guvernér prefektury Fukušima Juhei Sató kritizoval průběh evakuace, protože lidé byli přesunuti do středisek, která nemají dostatek jídla a základních potřeb jako je palivo a medikamenty.

Část amerického vojenského personálu v Japonsku začala užívat jodidové tablety určené k ochraně před radiací.

Existují obavy, že z reaktoru třetího bloku možná v důsledku poškození ochranné obálky (kontejnmentu) uniká radioaktivní pára. Nádrže s vyhořelým palivem na čtvrtém bloku jsou chlazeny s pomocí vodních děl. Společnost Tepco oznámila, že se snaží obnovit připojení chladících systémů k elektrické síti "tak rychle, jak to jen bude možné".

Na prvním bloku fukušimské elektrárny jsou údajně palivové články ze 70% poškozeny, na druhém panují obavy z poškození ochranné obálky reaktoru a palivové články jsou poškozeny z 33%. Na třetím bloku je poškozena střecha a možná též kontejnment. Odstavený čtvrtý blok zaznamenal velký výbuch v úterý a požár ve středu a v současnosti je objektem největších obav kvůli nádržím s palivem, které leží vně hlavních ochranných prvků reaktoru.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 17.3. 2011