Válka v Libyi končí? Kvůli tomu, kvůli čemu začala.

17. 3. 2011

ŠOK│ Reuters uvádí, že italská ropná skupina ENI ve středu vyzvala Evropu, aby zrušila sankce uvalené na Libyi. ENI je první západní společností, která požaduje, aby mohla obnovit vazby s Tripolisem, který by mohl brzy znovu otevřít stavidla černého zlata...

Mezinárodní sankce, uvalené na Libyi, zabránily zahraničním společnostem, aby zde byly aktivní, což otevřelo dveře k obchodování malým provozovatelům, řekla agentura. "Je těžko říct, kdy můžeme obnovit výrobu v Libyi. Je to technicky velmi jednoduché a mohlibychom začít zítra. Naše zařízení jsou v perfektním stavu. Nejdříve se musíme ujistit, že naše operace nebudou ohroženy sankcemi," řekl generální ředitel společnosti ENI Paolo Scaroni. "Ať se stane cokoli,sankcemi škodíme sami sobě, protože tím, že se připravíme o možnost těžby, nezajišťujeme naši energetickou bezpečnost.", dodal.

Reuters ZDE

Scaroniho komentář přišel ve chvíli, když Kaddáfího vojáci převzali kontrolu nad velkou částí ropných a plynárenských zdrojů Libye. Scaroni minulý týden listu Financial Times řekl, že očekává, že Eni bude podnikat s Libyí i v budoucnosti, bez ohledu na to, kdo by v zemi vládl.

Financial Times ZDE

Italská ropná a plynárenská skupina Eni chce prodat třetinový podíl v České rafinérské ruské společnosti Gazprom.

České noviny ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 17.3. 2011