Německo pozastavilo plány na rozvoj jaderné energetiky

15. 3. 2011

Německá kancléřka Angela Merkelová se rozhodla znovu zkoumat plán na modernizaci německých jaderných elektráren, avšak Spojené státy potvrdily, že jadernou energetiku budou rozvíjet bez přerušení.

Německo v pondělí oznámilo, že dočasně vyřazuje z provozu své dvě nejstarší jaderné elektrárny a pozastavilo plány na prodloužení životnosti všech dosud funkčních německých jaderných elektráren, v důsledku současné globální nervozity ohledně jaderné energie.

Švýcarsko také pozastavilo plány na výstavbu a na modernizaci jaderných elektráren. Rakouský ministr životního prostředí požaduje nárazové zkoušky jaderných elektráren, aby se prokázalo, že jsou evropské jaderné elektrárny "odolné vůči zemětřesení". V úterý se bude konat mimořádné zasedání úřadů EU pro jadernou energii, které bude hodnotit připravenost Evropy pro případ mimořádné katastrofy.

Po výbuších v jaderné elektrárně Fukušima v Japonsku se rozhodla německá kancléřka Angela Merkelová znovu zkoumat plány své vlády modernizovat 17 jaderných elektráren a nechat je dále v provozu v průměru po dobu dalších 12 let. Merkelová oznámila "čtvrtletní moratorium", během něhož se budou jaderné elektrárny "podrobně zkoumat".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 15.3. 2011