Chystá se saúdská intervence v Bahrajnu

14. 3. 2011 / Karel Dolejší

Jak dnes informovala společnost Stratfor s odvoláním na bahrajnský list Aljam, regionální organizace Rada pro spolupráci v Perském zálivu (Gulf Cooeperation Council, GCC) dominovaná Saúdskou Arábií chystá intervenci do Bahrajnu, aby pomohla režimu potlačit nepokoje. List Aljam je znám úzkými kontakty s vládnoucí dynastií al-Chalífů a jeho zpráva se objevila den poté, co v hlavním městě Manámě opět došlo ke střetům policie s demonstranty. Televize al-Arabíja již informovala o tom, že saúdské síly vstoupily na území Bahrajnu, což zatím neoficiálně potvrdil pouze bývalý ministr informací Nabíl al-Hamar.

Nejmenovaný saúdský úředník dnes také prohlásil, že do Bahrajnu vstoupilo více než 1 000 příslušníků saůdských ozbrojených sil již včera večer. Informoval o tom panarabský list al-Kuds s odvoláním na agenturu AFP. Bahrajnská státní zpravodajská agentura mezitím informovala, že parlament požádal krále Hamada o vyhlášení výjimečného stavu. K použití ozbrojených sil proti demonstrantům došlo již 17. února po násilném rozehnání demonstrantů na Perlovém náměstí. Pokud bahrajnská armáda požádala o saúdskou intervenci, znamená to, že si nevěří, že sama situaci zvládne. Existují obavy z rozšíření protestů bahrajnských šíitů do šíitských oblastí Saúdské Arábie. Radikální frakce bahrajnských šíitů je podporována Íránem.

Saúdská intervence do Bahrajnu už v minulosti jednou proběhla, a to během nepokojů v roce 1994. Představitel radikální části bahrajnských šíitů Hasan Mušajma z hnutí al-Hak už 28. února prohlásil, že saúdská intervence by poskytla Íránu stejné právo vojensky zasáhnout. Írán má však velmi omezené možnosti, pokud jde o obojživelné operace, a v Bahrajnu je navíc umístěna 5. flotila U.S. Navy, upozorňuje Stratfor.

Na okraj zprávy je třeba poznamenat, že síly, které mají v současnosti USA ve Středozemním moři a které čítají všehovšudy jedinou letadlovou loď, by podle ministra obrany Gatese nestačily k vynucení bezletové zóny nad Libyí. Samostatně by toho tedy nebyla schopna ani Francie s letadlovou lodí Charles de Gaulle. Dosluhující britská "letadlová loď" Ark Royal je ve skutečnosti plavidlo zhruba kategorie někdejšího sovětského "vrtulníkového křižníku" a je vybavena letouny Harrier s motory s proměnlivým vektorem tahu, takže rozhodně nedokáže vést plnohodnotný vzdušný boj se supersoniky protivníka nad jeho vlastním územím.

Jinak řečeno, Evropa nemá vlastní kapacity k "přikrytí" připadného vojenského zásahu v Libyi ze vzduchu (ať už by se jednalo o bezletovou zónu nebo pozemní intervenci) a bez přesunu americké 5. flotily z Perského zálivu na to nemají ani Američané.

V současné situaci ovšem nikdo nemůže počítat s tím, že by 5. flotila opustila Bahrajn. Jde o strategickou námořní základnu považovanou za jedinou faktickou protiváhu íránských ambic v regionu.

Do invaze do Libye se skutečně nikdo nehrne, a rezervovanost Západu jde až tak daleko, že NATO drží pod pokličkou informace o působení běloruských pilotů v Kaddáfího službách získané díky nasazení letounů systému AWACS.

Je opravdu dosti zvláštní vyčítat právě EU, že se nepouští do vojenské operace, na kterou nemá prostředky - a i kdyby je měla, rozhodně by nemohla takovou operaci provést dříve, než Kaddáfího síly obsadí Tobrúk a oblehnou Benghází.

Jinak řečeno, zasahující jednotky, ať už by patřily komukoliv, by musely vstoupit už na území kontrolované nepřítelem...

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 14.3. 2011