Saúdskoarabský "Den hněvu": a už je to tady... Pátek...

10. 3. 2011 / Štěpán Kotrba

WAL  SAÚDSKÁ ARÁBIE 18:40 SEČ Velvyslanectví USA v Rijádu, hlavním městě Saudské Arábie, varovalo americké občany, aby byli opatrní a vyhýbali se jakémukoliv protestnímu shromáždění, které se mohou objevit v pátek ve městech Saúdské Arábie jako reakce na výzvy aktivistů na internetu. V oznámení ambasáda uvedla, že plánované pokojné demonstrace by se mohly proměnit v konfrontaci a násilí. Pokud se přesto ocitnou nečekaně v blízkosti demonstrace, měli by se řídit policejními pokyny a opustit oblast, jakmile to bude možné. Před čtyřmi hodinami to oznámila libanonská tisková agnetura WAL.

A vyzvala Američany, aby "měli vždy u sebe svůj mobilní telefon a ujistili se, že v něm mají naprogramovaná všechna čísla tísňových linek na velvyslanectví v Rijádu, Generální konzulát v Dhahranu a Generální konzulát v Džiddě.

Tolik "znalci saúdské demokracie" z místní kanceláře CIA, kteří vyhodnotili rizika poměrně přesně, přestože saúdští vládci demonstrace v minulých dnech zakázali a Rada islámských učenců je 6. 3. zakázala také, neb odporují právu šaría. Vyjádřil se i Nejvyšší muftí Saúské Arábie.

Saudská Arábie je už ovšem jedinou zemí, která má volné kapacity ropné těžby a vyjádřila ochotu vyrovnat veškeré výpadky těžby, vzniklé nastalým konfliktem v Libyi. Celková volná kapacita světové těžby je 6mb/d a z toho 4 mb/d spadají na Saúdskou Arábii (zdroj JODI Oil. Dle Goldman Sachs či US EIA jde o daleko méně). Spojené státy produkují jen něco okolo 5 mb/d, a dovážejí asi 14 mb/d ze zahraničí (zdroj JODI Oil - dle US EIA jde pouze o 9 mb/d). Většina hlavních ekonomik má zásoby na 60-90 dnů.

Pozn. aut: Rozpory mezi údaji o těžbě má řešit nová spolupráce IEA, IEF a OPEC ke snížení volatility energetického trhu, která je zahrnuta v Cancúnské deklaraci - databáze JODI.)

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 10.3. 2011