Francie:

Kdo se bojí Marine Le Penové?

7. 3. 2011 / Josef Brož

Strašák, nebo reálná hrozba? Může Marine Le Penová vyhrát 1. kolo prezidentských voleb? Institut Louis Harris jí dává 23%!

Média, která tak ráda nabízejí šokové terapie, tentokrát vytáhla Marine Le Penovou, předsedkyni francouzské Národní fronty (FN), jako strašáka do zelí. Nikoliv poprvé... ostatně již dříve se to stávalo pravidelně jejímu otci. Titulek přes polovinu strany nedělního vydání bulvárního listu Le Parisien zní hrozivě: Marine Le Penová na čele 1. kola prezidentských voleb.

Le ParisienZDE

EuronewsZDE

Kde zůstal DSK?

Nic ale není méně pravděpodobného, stačí si jen přečíst, co už v titulku není. Výzkum, který provedla Institut Louis Harris, sice na velmi silném vzorku 1618 respondentů, má ale jeden podstatný nedostatek. Mezi kandidáty nezahrnuje favorita: socialistického kandidáta Dominiqua Strausse-Kahna (DSK), nynějšího předsedu Mezinárodního měnového fondu.

Pracuje totiž pouze s předsedkyní Socialistické strany Martine Aubryovou a nynějším prezidentem Nicolasem Sarkozym -- oba by podle tohoto výzkumu získali pouze 21%. Harris se už v záplavě kritických reakcí nechal slyšet, že vydá v blízkých dnech nový výzkum, kde už DSK bude.

Upřesnění HarriseZDE

Scénář možných kandidátů dosud pracoval i s favoritem dosavadních výzkumů, nic ale není tak zajímavé, jako favorita vynechat a vyvolat šok. Agentura TNS Sofres pro sobotní vydání Figaro Magazine nicméně nezní méně varovně: Sarkozy klesl na zoufalých 22%, ovšem popularity, což je historicky nejnižší skóre vůbec od okamžiku jeho zvolení v roce 2007.

Výzkum TNS SofresZDE

Fillon stojí za prezidentem

V záplavě reakcí nelze přehlédnout ani velký rozhovor v provládním listu Le Figaro, kde nynější premiér François Fillon, který podle sondáží klesá spolu se svým šéfem (zatím ale přece jen 33%), říká: Sarkozy je jediný nejlepší kandidát pro 2012! "Jsem jasně ve prospěch jediné kandidatury pravice a středu," prohlašuje premiér Fillon. Vzkaz je jasný: semkněte se všichni kolem prezidenta. Gaullisté, liberálové i centristé.

Rozhovor s Fillonem, Le FigaroZDE

Co na to říká centrista François Bayrou? Ve středečním pořadu televize France 3: A vous juger si zachovával pedagogický odstup. Výzkumy (TNS Sofres 27% popularity, Louis Harris 8% v 1. kole) mu dávají jistý manévrovací prostor. Hra Bayroua je založena na předpokladu, že díky Marine Le Penové -- po opadnutí mediální expektace a strašidla - klesne nakonec v 2. kole i Sarkozy. U Dominiqua de Villepin, bývalého premiéra, jemuž agentury vystavily podobný účet (TNS Sofres 28%, Harris 7%), to je složitější o jednu dávnou aféru Clearstream, jež tvoří v jeho případě základ vnitřní opozice; s oběma, Bayrouem i de Villepinem, může Sarkozy počítat k politickému obchodu. Jejich zázemí, které číní nutných 15% pro Sarkozyho vítězství, může totiž rozhodnout.

Pořad France 3 a pořad A vous jugerZDE

Marine Le Penová v prezidentském hávu

Pokud ovšem Marine Le Penová ještě neporoste... Neboť i premiér Fillon velmi dobře ví, že není možné "usnadňovat nástup Národní fronty" (Le Figaro, 5. 3. 11), což zní sice pěkně, ale voliči cítí, že témata, která v poslední době nasadil -- neřku-li, že s nimi šel již v roce 2007 a jako bývalý ministr se také tak profiloval -- znějí někdy jako souzvuk s Marine a jejím otcem Jean-Marie Le Penem.

Jaká to jsou témata? Bezpečnost občanů, imigrace, vztaz státu a náboženství (a islámu ve společnosti; zákon z roku 1905 oddělit církve a stát). Mají se ale muslimové kde modlit? Marine Le Penová označila muslimské modlitby na ulicích za "okupaci". Ačkoliv zdůrazňuje, že není proti mešitám a jejich výstavbě, ale ryze z peněz jejich návštěvníků.

Vítězství Sarkozyho, které bylo dáno v roce 2007, nikoliv nepodstatně, hlasy populistické pravice (což připomněla blahé paměti též herečka Brigitte Bardot, když před rokem stáhla svoji podporu Sarkozymu). Jediné, co se podle posledních čísel výzkumných agentur Sarkozymu daří, je citelný vzestup popularity u voličů FN, podle TNS Sofres si polepšil dokonce o 12% (nynějších 27%).

To se ale může stát pro Sarkozyho nožem s dvojím ostřím. Vzestup FN může dát vzniknout efektu z 21. dubna 2002, kdy se Jean-Marie dostal do 2. kola, v něm ale drtivě prohrál. Znělo to až příliš šíleně mít ho v Elysejském paláci. A tak i voliči levice s hlasitým skřípěním zubů volili reprezentanta korupčního systému, na němž Jacques Chirac vybudoval celý systém už jako starosta Paříže.

Není bez zajímavosti, že proces, v němž by měl vypovídat, se opět komplikuje. Podezření z Alzheimerovy choroby, které jeho žena sice kategoricky dementovala, ale mohou posloužit. Bylo by to totiž poprvé, co by bývalý francouzský prezident stanul před soudem.

K tématu napříkladZDE

Sázka na DSK

Je jisté, že levice, kromě favorizovaného DSK, jenž se ale musí nejdříve sám vyjádřit, má stále dosti potíží mluvit "jedním hlasem". Útočná rétorika bývalého socialisty Jeana-Luca Mélanchona, kandidáta "sjednocené levice levice" poněkud zastínila dosavadní antiglobalistickou rétoriku Alaina Besancenota z Nové antikapitalistické strany (NPR, bývalé Komunistické revoluční ligy, LCR); v levém středu je ale stále dosti zájemců o prezidentský stolec.

Nestačilo by pro ně ani několik řádků... Předsedkyně Martine Aubryová volá ke sjednocení.

Záznam projevu Martine Aubryové, setkání socialistických sekretářů, 30. 1. 11ZDE

Bulvární tisk zatím vyvolává strašáka 21. dubna 2002. Psali jsme o tom toho roku, ZDE.

Další odkazy k tématu:

ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 7.3. 2011